Vysoké riziko za vysokou cenu

04.04.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Krásný dům vedle řeky není vždy ideální místo k bydlení. Nemovitost v záplavové oblasti je holé neštěstí pro své majitele. Pojišťovny mohou takovou nemovitost bez lítosti odmítnout pojistit.

Téma týdne: Počasí a pojištění

V poslední době si příroda nemile pohrává s našimi životy. Nekončící zima spojená s četnými sněhovými srážkami byla zakončena další pohromou. Rychlá obleva a déšť splnili obavy, povodně na sebe nenechaly dlouho čekat.

Povodně a jiné přírodní katastrofy jsou nepříjemnou situací, nejen pro přímo ohrožené lidi, ale i pro pojišťovny. Pojištění majetku je jíž dlouhá léta v standardní nabídce pojišťovacích finančních institucí. Toto pojištění poskytuje finanční náhradu v případě škody v důsledku živelní události, krádeže nebo loupeže. Jeho základním cílem je ochrana majetku proti následkům nepředvídatelných událostí. Pojištění majetku se dělí na pojištění domácností a pojištění nemovitostí. Pojištění domácnosti se vztahuje pouze na věci náležející k domácnosti, jako je např. nábytek, elektronika, cennosti, audiovizuální technika, aj. Naproti tomu pojištění nemovitostí se vztahuje pouze na pojištěnou stavbu, nikoli tedy na věci, které tato stavba uvnitř obsahuje. Výčet rizik, na které se pojištění vztahuje je stanoven pojistnou smlouvou. U pojištění domácností se zpravidla jedná o riziko krádeže a riziko živelné zkázy. V případě pojištění nemovitosti se základní rizika označují jako sdružené riziko. K těmto základním rizikům se dá ještě připojistit.

V době živelných katastrof dochází k masivnímu nahlašování škod. Zvýšená výplata z pojistných událostí pro tyto komerční instituce není nic příjemného. Pojišťovny se ovšem už poučily z minulých povodní. Není nic jednoduššího než nepojistit dům v záplavové oblasti nebo dokonce vyloučit tyto rizika z pojištění.

Pokud jste byli v minulosti vyplaveni určitě víte co mám na mysli. Pravděpodobně jste se hned další rok setkali s problémy ohledně sjednání nové pojistky. V případě, že jste sehnali pojišťovnu, která vás chtěla proti povodním vůbec pojistit, záhy jste zjistili proč na sebe bere toto riziko. Pojistné se bohužel s postupovaným rizikem zvyšuje.

V současné době pojišťovny mají zpravidla stanovené podmínky, kdy nemovitost mohou proti povodni pojistit a kdy ne. Většinou se jedná o podmínku, že dům nesměl být v posledních letech víckrát zatopen. V případě, že jste „šťastným“ majitelem takovéto nemovitosti, už ji pojistíte jen s opravdu velkými problémy a za astronomické pojistné.

V každém případě byste si měli při uzavírání smlouvy pečlivě prostudovat pojistné podmínky. Měla by tam být přesně uvedená pojištěná rizika a pojistné limity. Neostýchejte se zeptat na případné nejasnosti a trvejte na jednoznačné odpovědi. V případě pojistné události by bylo opravdu nešťastné, kdybyste zjistili, že vaše nemovitost nebyla proti povodni vůbec pojištěna.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky