AK: Škody ze záplav půjdou v zemědělství asi do stovek milionů

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. dubna (ČTK) - Řádově do stovek milionů korun zřejmě půjdou škody způsobené záplavami v zemědělství, řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Jde ale podle něj o předběžný odhad a bude třeba provést podrobné šetření, až voda opadne. Podle ministerstva zemědělství zatím povodně zasáhly asi 48.000 hektarů zemědělské půdy, škody ale nelze odhadnout. Zemědělci v některých krajích již předběžně hovoří o ztrátách za desítky milionů, vyplývá z ankety ČTK.

Například na Táborsku voda z rozlitých řek zatopila přibližně 1200 hektarů polí. Podle Miroslava Drse z Agrární unie jsou zatím škody, na nichž se výrazně podílela i dlouhá zima, předběžně vyčísleny na 50 až 60 milionů korun.

Společnosti Jinos - Agro z Veselí nad Lužnicí zalila rozvodněná Nežárka, Lužnice a Bechyňský potok skoro čtvrtinu z celkových 1400 hektarů. Pod vodou je ozimá pšenice, ječmen a řepka, které se asi nepodaří zachránit. Začátkem dubna měli pracovníci Jinosu obvykle zaseto. Nyní jsou na polích rozlehlá jezera, a kde již voda opadla, je půda silně rozmáčená. "Voda bude někde stát ještě asi měsíc," řekl ředitel firmy František Jindra. Ztrátu ze zničených ozimů odhaduje na zhruba dva miliony korun. Celkové škody však budou podle Jindry daleko vyšší kvůli nezasetým jařinám.

Na desítky milionů korun se odhadují škody způsobené záplavami v zemědělství v Královéhradeckém kraji. Plochy jsou stále zatopené, násobí to škody ze zimy, řekl ředitel krajské agrární komory Jindřich Fryš.

Ve Středočeském kraji voda zatopila řádově několik tisíc hektarů zemědělské půdy, tedy podstatně méně než při povodních v roce 2002. Podle Dagmar Mocové ze středočeské agrární komory se škody dají vyčíslit tehdy, až voda opadne; velká část zaplavených ploch jsou ale louky.

Zemědělci v Ústeckém kraji odhadují plochy zaplavené v důsledku rozvodněného Labe zhruba na 5000 hektarů, ne všechny jsou však podle předsedy ústecké krajské agrární komory Františka Loudáta osety plodinami. "Škody stále upřesňujeme, umělá jezera se teprve vytvářejí. Moudřejší budeme během dvou až tří dnů, kdy se voda ustálí," řekl. Ztráty však podle něj nebudou velké, pěstitelé a chovatelé v Ústeckém kraji hospodaří asi na 180.000 hektarech ploch.

Ministerstvo hodlá zemědělství pomoci prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který bude postiženým farmářům přispívat na úroky z úvěrů a poskytovat k úvěrům garance. Úřad uvažuje i o částečné přímé kompenzaci škod. Návrh na jejich zmírnění chce předložit vládě, až budou ztráty vyčísleny.

Podle zemědělců je ale kromě přímých škod ze záplav velkým problémem zpoždění jarních prací, které oddálila již dlouhá zima a nynější počasí skluz dále zhoršuje. Farmáři v jednotlivých regionech mluví o 15 dnech ale i o šesti týdnech.

V Pardubickém kraji se kvůli záplavám dále protáhne zahájení jarních prací na polích asi o dva týdny. "Už nyní jsou práce kvůli počasí zpožděné minimálně o měsíc," řekl ředitel krajské agrární komory Václav Kroutil. Zemědělci budou mít podle něj plné ruce práce, aby zpoždění dohnali.

Po škodách z dlouhé zimy komplikují situaci lokální záplavy a promáčení polí i ve Zlínském kraji. "Na polích se dlouho držela sněhová pokrývka, později ledová krusta. Porosty špatně dýchaly, hrozí plísně. Je nezbytné, co nejdříve přistoupit k regeneračnímu hnojení. Na některých místech to ale kvůli vodě není zatím možné," řekl ředitel kroměřížské zemědělské agentury František Chmelař. Promáčený terén nabourá i harmonogram jarních prací, zpozdí se hlavně setí ječmene, hrachu či máku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK