Zemědělci z Hané: Škody způsobené povodní půjdou do milionů korun

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 3. dubna (ČTK) - Škody, které způsobily zemědělcům z regionu střední Moravy současné záplavy, půjdou do milionů korun. Vyplývá to z odhadů vedení olomoucké agrární komory (AK). O další miliony korun připravily rozvodněné toky Moravy a Bečvy podnikatele z Litovle, Olomouce či Kojetína.

"Povodně způsobily zemědělcům dva problémy. Za prvé jim voda z řek poškodila ozimy, které na mnoha místech vymyla ze země. Druhý problém je, že v zatopených územích nebude možné zahájit nejméně dva týdny jarní práce," řekl předseda olomoucké AK Drahomír Tobiáš.

Podotkl, že už nyní jsou jarní práce ve skluzu dvou až tří týdnů kvůli dlouhé zimě. Zpoždění se podle Tobiáše projeví na úrodě až čtvrtinovým poklesem. "Pokud se budeme bavit v penězích, ztráty způsobené povodněmi dosáhnou milionů korun. Budou to obrovské peníze," uvedl Tobiáš.

Škody po povodních mapuje například vedení Zemědělského družstva Unčovice. Rozvodněná Morava zaplavila družstvu podle jejího předsedy Iva Škrabala asi 500 hektarů půdy u Unčovic a u Horky nad Moravou. "Škody budou záviset na tom, za jak dlouho voda odteče. Pokud zůstane dlouho, bude hrozit vyhnití ozimů. Budeme se proto snažit pole odvodnit," uvedl Škrabal.

Rozvodněné řeky způsobily problémy také firmám z regionu. Například akciová společnost Kvarta Litovel, která se zabývá výrobou výztužných profilů pro plastová okna a dveře, musela kvůli záplavám pozastavit výrobu. "Uklízíme zatopené prostory. Ztrátu výroby odhaduji na tři až čtyři dny, což dělá v penězích asi dva miliony korun. Na zařízení nám vznikla škoda do milionu korun. Se zásobováním odběratelů nebude mít problém, máme zásobu výrobků. Záplavy jsme čekali," uvedl majitel společnosti Jiří Čep.

Problémy s povodněmi hlásí také stavební firma Moravská výrobní se sídlem v olomoucké městské části Chomoutov. "V Chomoutově naštěstí máme jen skladovací prostory a stavební dvůr. Škody mapujeme, podle prvních zjištění nebudou katastrofální," míní předseda představenstva společnosti Jaroslav Švarc.

Olomoucký závod Farmak zastavil již ve středu z preventivních důvodů veškerou výrobu, kterou by mohly ohrozit povodně či případný výpadek elektrické energie. Mimo provoz byly do dnešního dne. "Učinili jsme i další preventivní opatření, voda se k nám ale nakonec nedostala. Určitě toho však nelitujeme. Problémy se zásobováním nám přerušení provozu nezpůsobilo. Ještě se ale budeme muset domluvit, jak vyřešíme platy lidí, kteří nechodili do práce," generální ředitel farmaceutického podniku Luděk Minář.

Rozvodněná Morava a Bečva způsobily škody také majitelům firem, které sídlí v olomouckého městské části Černovír či v Kojetíně na Přerovsku. Mnozí z nich se k situaci nechtěli vyjadřovat, protože pracují na likvidaci škod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK