Analytici: Škody z letošních povodní půjdou do miliard korun

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - V miliardách korun se bude podle odhadů ekonomů pohybovat konečný účet za škody z nynějšího řádění rozvodněných toků. Poškozeny jsou soukromý majetek i veřejná infrastruktura a zvýšené náklady přinesou dopravní omezení v silniční a železniční dopravě. V porovnání s předešlými ničivými povodněmi z let 1997 a 2002 ale budou tentokrát podle ČTK oslovených analytiků škody mnohonásobně nižší.

"Předběžně odhaduji, že škody z letošních povodní budou jedna až dvě miliardy korun," uvedl Pavel Sobíšek z HVB Bank. Podobně předvídá dopad záplav i David Marek z Patria Finance. Z pohledu ekonomiky jsou největší škody na infrastruktuře a budovách, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Ve srovnání například s povodněmi z roku 2002 budou celkové škody kvůli připravenosti a jiným zasaženým místům zhruba třicetkrát až padesátkrát menší. "To je dáno jak menším rozsahem záplav, tak lepší připraveností ekonomických subjektů na podobné události," vysvětloval Sobíšek. "Vzhledem k tomu, že se záplavy vyhnuly hlavním centrům průmyslové výroby a sektoru služeb, nebudou naštěstí stopy výrazné," dodal Marek.

Komplikace podle Marka dále přinášejí i výpadky dodávek elektrické energie v postižených oblastech. Následky působení velké vody pak mohou být citelné v rámci jednotlivých regionů, či odvětví. "Například řeky rozlité do polí jistě negativně ovlivní statistiky zemědělské výroby," upozornil.

Likvidace škod může uvrhnout do ztrát pojišťovací odvětví. "Sektor finančního zprostředkování, kam spadají pojišťovny, mohou záplavy opět uvrhnout na určitou dobu do červených čísel," varoval Marek. Jiné projekty se zase mohou oddálit nebo zastavit. "Místo nových kilometrů dálnic se budou muset opravit poškozené komunikace, místo přípravy na důchodovou reformu se dividendy ČEZ použijí na opravy čističek, obecního majetku a protipovodňová opatření," jmenoval Marek.

Vše špatné je i k něčemu dobré, platí ale podle analytiků i v ekonomice. Investice do protipovodňových opatření tak mohou ekonomiku i povzbudit a přinést práci tisícovkám lidí. "Myslím si však, že vnímat živelnou pohromu jako stimul pro ekonomiku není vhodné," uzavřel Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK