Západočeské plynárenské loni klesl čistý zisk téměř o třetinu

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. dubna (ČTK) - Ze 337 milionů na loňských 245 milionů korun meziročně klesl čistý zisk Západočeské plynárenské (ZČP). Vyplývá to z informací z Obchodního věstníku. Vedení podniku bude pokles zisku komentovat až na řádné valné hromadě, která se uskuteční 3. května, uvedla mluvčí podniku Michaela Koubová. Podle informací ČTK způsobily snížení profitu vlivy, které nesouvisejí s prodejem a distribucí plynu. Podnik měl nižší zisky z prodeje zbytného majetku, který naopak předloni zajistil výrazný růst.

Za prodej plynu firma utržila 5,455 miliardy korun, předloni to bylo 4,638 miliardy. Hrubý zisk klesl ze 466 milionů na loňských 338 milionů korun.

V roce 2005 ZČP prodala svým zákazníkům celkem 8222 GWh zemního plynu, což je meziroční snížení o 0,7 procenta. "Pokles byl způsoben tím, že průměrná atmosférická teplota dosáhla v našem regionu 7,7 stupně Celsia, a byla tak o 0,3 stupně vyšší, než je dlouhodobý teplotní normál v regionu," uvedla mluvčí. Dalším důvodem je podle ní to, že lidé investují do zateplování budov a do objektů jsou zaváděny nové úspornější technologie.

Domácnostem v Plzeňském kraji a Karlovarském kraji loni zdražil plyn v lednu o 1,5 procenta; od od dubna pak zlevnil o 2,3 procenta. Od července se jeho cena zvýšila o 4,1 procenta a naposledy loni v říjnu o 16,4 procenta.

Květnová valná hromada bude podle programu rozhodovat o výplatě dividend. Loni podnik vyplatil hrubou dividendu 429 korun na akcii, o 195 korun méně než předloni. Na výplatu dividend vyčlenil v loňském roce 334 milionů korun. ZČP tak vyplatila dividendu posedmé za sebou.

Majoritním akcionářem podniku je německý koncern RWE Gas International B.V., který drží 50,12 procenta akcií ZČP. Přes 47 procent cenných papírů vlastní rovněž německý energetický koncern E.ON. Zhruba tisícovka drobných vlastníků drží stále asi jedno procento základního jmění firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK