Agrofert žaluje PKN Orlen o další smluvní pokutu

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Společnost Agrofert Holding dnes podala druhou arbitrážní žalobu proti společnosti PKN Orlen za porušení povinností vyplývajících z dříve uzavřených smluv při privatizaci Unipetrolu. Agrofert se v žalobě domáhá zaplacení smluvní pokuty zhruba 77,3 milionu eur (asi 2,2 miliardy korun). ČTK to dnes sdělila společnost Agrofert Holding. Vyjádření PKN Orlen zatím není k dispozici.

Smlouvy upravující spolupráci obě firmy uzavřely v listopadu 2003 a dubnu 2004 a jejich podpisu předcházela obsáhlá jednání. Podle nich měla společnost PKN Orlen v případě, že zvítězí v privatizační soutěži a získá státní podíl ve společnosti Unipetrol, zajistit odprodej vybraných aktiv ze skupiny Unipetrol Agrofertu, což podle žalující firmy PKN Orlen nikdy nesplnila.

První žalobu přitom Agrofert na PKN Orlen kvůli neplnění povinnosti vyplývající ze smluv podal v prosinci loňského roku.

"Protože PKN Orlen nadále neplní ani svůj další smluvní závazek, totiž zajistit, aby Unipetrol nabídl Agrofertu ke koupi vybrané podíly v dceřiných společnostech Unipetrolu, vyúčtoval Agrofert společnosti PKN Orlen další smluvní pokutu," vysvětlila firma své kroky. "Veškeré smluvní termíny i dodatečná lhůta pro zaplacení pokuty již před několika týdny vypršely, Agrofertu proto nezbyla jiná možnost, než se opět domáhat svých nároků - v souladu se smlouvou - u rozhodčího soudu," dodala.

Firmy se kvůli prodeji částí Unipetrolu přou už řadu měsíců. Nový management Orlenu po privatizaci neskrýval, že smlouvy uzavřené bývalým vedením firmy nejsou pro polský koncern výhodné.

Agrofert prý navíc zvažuje uplatnění dalších nároků vyplývajících z porušování povinností ze strany PKN Orlen v rozhodčím řízení.

Unipetrol zase podal žalobu na neplatnost smluv o převodu akcií ve firmách Agrobohemie a Aliachem na společnost Deza, kterou prostřednictvím další firmy vlastní Agrofert. Podle Unipetrolu trpí dokumenty závažnými právními vadami a jsou v rozporu s obvyklými obchodními zvyklostmi.

O prodeji státního 63procentního podílu v Unipetrolu rozhodla vláda předloni v dubnu. Součástí skupiny jsou především Benzina, Chemopetrol, Česká rafinérská, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie.

Český stát za Unipetrol získal 14,695 miliardy korun. V souvislosti s privatizací Unipetrolu se na veřejnosti objevilo podezření z korupce. Sněmovní vyšetřovací komise však podle většiny členů shledala, že se vláda při privatizaci žádných zásadních chyb nedopustila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK