Advokáti ČR: Česko nebude možná muset platit Nomuře nic

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Česká republika nebude možná muset zaplatit za zmařenou investici do IPB japonské bance Nomura vůbec žádnou částku. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl právní zástupce ČR u londýnského tribunálu George von Mehren z advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey. Nomura požaduje po ČR v rámci takzvané londýnské arbitráže 40 miliard korun, spolu s úroky až 70 miliard korun.

"Je extrémně nepravděpodobné, že by Saluka dostala vše. Může spíše dostat velmi málo nebo vůbec nic," uvedl von Mehren. Nomura v IPB investovala přes svoji nizozemskou společnost, kterou byla právě Saluka.

Tohoto faktu chtějí v druhém kole londýnské arbitráže, kdy se bude jednat o výši odškodnění, využít právě zástupci České republiky. "Věříme, že se nám podaří prokázat, že škoda vznikla Nomuře a nikoliv Saluce, což je podle rozhodnutí jediný poškozený," uvedl k rozhodnutí von Mehren.

Podle něj již arbitrážní tribunál rozhodl pro ČR příznivě tím, že bude určovat pouze výši škody vzniklé Saluce, a ne samotné Nomuře. Tribunál si přeje zdůraznit, že v souladu s Dohodou je jeho pravomoc limitována na nároky vznesené Navrhovatelem, Salukou, uvádí arbitrážní rozhodnutí.

ČR byla podle arbitrů v prvním kole londýnské arbitráže shledána vinnou ve třech z osmi bodů obžaloby. Podle von Mehrena se ani nečekalo, že by ČR ve všech bodech vyhrála. Jako jeden z nejdůležitějších bodů obžaloby von Mehren označil obvinění Nomury, že jí byla investice v IPB vyvlastněna. V tomto případě, kterému prý Nomura věnovala velké úsilí, však rozhodli arbitři ve prospěch ČR.

Harmonogram druhé fáze zatím nebyl podle právníků určen a je proto těžké předpovědět konec arbitráže. "Teprve dojde k výměně písemných podání, budou přiložena další svědectví, výpovědi a posudky. Poté bude zahájeno ústní jednání," uvedl von Mehren.

Podle Ondřeje Sekaniny z advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey je pravděpodobné, že v druhém kole londýnské arbitráže padne rozhodnutí později než v takzvané curyšské arbitráži. V ní Česká republika žaluje Nomuru o 111 miliard korun. Její jednání probíhají v Paříži a podle von Mehrena na arbitráž tribunál uvalil důvěrný režim.

Mluvčí Nomury Jří Hrabovský dříve uvedl, že výrok v prvním kole londýnské arbitráže podstatně ovlivní žalobu, kterou ČR usiluje o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB u arbitrážního tribunálu v Curychu. "Výsledek prvního kola londýnské arbitráže nebude mít podstatný negativní efekt na curyšskou arbitráž," uvedl von Mehren.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých domácích bank. Z tohoto důvodu byla ČR uznána vinou v londýnské arbitráži. Takzvaná curyšská arbitráž začala v roce 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK