Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně, dolar klesl

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Americké akcie uzavřely v pondělí smíšeně. V závěru obchodování smazala počáteční zisky zpráva General Motors o slabším prodeji aut, která vyvolala u investorů obavu, zda nedochází ke zpomalení růstu ekonomiky. Na počátku obchodování burza zamířila vzhůru díky zprávám o nových fúzích a akvizicích, kterým vévodilo víkendové oznámení firmy Alcatel, že převezme konkurenční Lucent.

V závěru obchodování hlavní Dow Jonesův index stoupl o 0,32 procenta na 11.144,94 bodu. Širší Standard & Poor's si připsal 0,23 procenta na 1297,81 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 0,13 procenta na 2336,74 bodu.

Institut řízení dodávek (ISM) v pondělí oznámil, že aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států byla v březnu nejnižší za poslední tři měsíce. Index aktivity v březnu klesl na 55,2 bodu a byl tak pod očekáváním analytiků, kteří čekali jeho zvýšení na 57,9 bodu. Údaje vyvolaly na trhu obavy ze zpomalení růstu ekonomiky a zastavení růstu úrokových sazeb.

Dolar po zprávě o poklesu aktivity ve zpracovatelském sektoru klesl k euru. Evropská měna naopak před zasedáním Evropské centrální banky posilovala a vůči švýcarskému franku se vyšplhala nejvýše za dva roky. K britské libře pak testovala roční maximum.

Euro v pondělí v USA k dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2144 dolaru. Vůči jenu zůstal dolar beze změny na 117,65 JPY a euro se obchodovalo kolem 142,68 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK