Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 7,1 miliardy

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 7,1 miliardy korun. Zasloužil se o to především vývoz strojů a dopravních prostředků. Proti loňskému únoru je přebytek mírně vyšší, uvedl Český statistický úřad. Analytici očekávali přebytek vývozu nad dovozem v průměru kolem 8,5 miliardy.

Za první dva letošní měsíce dosáhl přebytek obchodní bilance 18,3 miliardy korun. Proti stejnému období loni je to výsledek o 0,6 miliardy korun nižší, uvedl ČSÚ. Přebytek zahraničního obchodu za celý loňský rok, který byl prvním v historii ČR, dosáhl 40,4 miliardy korun. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban na začátku března odhadoval letošní celkový přebytek na úrovni 70 až 80 miliard korun.

V únoru se vývoz meziročně zvýšil o 11,7 procenta, dovoz vzrostl o 12,2 procenta. Tempo růstu dovozu bylo vyšší než tempo růstu vývozu už druhý měsíc za sebou. Posílení koruny vůči euru a oslabení vůči dolaru způsobilo, že zahraniční obchod rostl rychleji v eurech, uvedl ČSÚ. Proti lednu se vývoz snížil o 1,4 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 0,1 procenta.

Na únorovém přebytku zahraničního obchodu se stejně jako v předchozím měsíci podílel vývoz strojů a dopravních prostředků, jehož bilance byla v únoru meziročně celkově vyšší o sedm miliard. Úspěšní byli vývozci automobilů, výpočetní techniky, průmyslových strojů a zařízení, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů.

Nepříznivý vliv měl opět dovoz drahé ropy a zemního plynu, polotovarů a materiálů a chemických výrobků. Zvýšil se také dovoz neželezných kovů, železa a oceli.

Se státy Evropské unie má ČR již tradičně přebytkovou bilanci, která v lednu dosáhla 26,5 miliardy korun. Nejvíce se bilance zlepšila s Nizozemskem Francií, Itálií, Belgií, Británií a Ukrajinou. Zhoršil se naopak výsledek obchodu s Německem a Polskem.

Se zeměmi mimo EU dosáhl schodek zahraničního obchodu 19,4 miliardy korun. Nepříznivý vývoj pokračoval v obchodu s Ruskem, Čínou či Norskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK