Hladina Labe klesá, Spolana zvažuje obnovení provozu

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav/Neratovice (Mělnicko) 4. dubna (ČTK) - Vedení společnosti Spolana, která je kvůli rozvodněnému Labi od čtvrtka minulého týdne mimo provoz, uvažuje během několika dnů o obnovení výroby. Vzhledem k příznivým předpovědím by řeka v blízkosti továrny mohla koncem týdne klesnout pod třetí povodňový stupeň a poté by mohlo začít postupné obnovování provozu. Vyplynulo to z dnešního jednání krizového štábu. Oznámil to mluvčí firmy Jan Martínek.

Díky příznivým předpovědím také dnes krizový štáb rozhodl, že v bezpečných a výše položených částech areálu začne postupná zpětná montáž elektrozařízení, jež musela firma odstranit z obav před zatopením areálu, které se ale nenaplnily. Situace by se naopak měla pomalu zlepšovat.

Od pátku, kdy severozápadní část průmyslového areálu Spolany zaplavila místy až do několika desítek centimetrů spodní voda, se až do dneška výrazně nezhoršila situace, ani když se přelila voda z Labe v severní části závodu. Mnohem větší škody představuje pro firmu zastavení výroby, denní ztráty předběžně vyčíslila na 3,5 milionu korun.

Během uplynulých dní se pokračovalo v demontáži části zařízení, která by v případě zatopení areálu mohla voda poškodit. Zaměstnanci Spolany provádějí údržbářské a úklidové práce, pokračuje odčerpávání vody ze suterénních prostor, kde by voda působila problémy.

Podle informací dispečinku Povodí Labe má hladina řeky klesající tendenci, ve Spolaně byla dnes ráno hladina na 55 centimetrech nad třetím stupněm povodňové aktivity a očekává se, že klesne natolik, že se dnes zastaví zaplavování areálu přímo z řeky. V současné době je zaplavena zhruba desetina průmyslového areálu Spolany, z toho převážná část představuje skladovací objekty.

Spolana je v pravidelném kontaktu s povodňovým štábem města Neratovice a okolními obcemi. Do dnešního dne poskytla obcím Tišice, Libiš, Obříství, Zálezlice a městu Neratovice téměř 3000 pytlů s pískem na stavbu lokálních hrází před stoupající vodou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK