EURid čeká po uvolnění registrací domén .eu stovky tisíc žádostí

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Internetovou doménu s novou evropskou koncovkou .eu si od pátku bude moci zaregistrovat každý zájemce. Sdružení EURid, které má správu domén na starosti, očekává nápor několika set tisíc žadatelů. V uplynulých čtyřech měsících přišlo sdružení přes 300.000 žádostí o přednostní registraci od úřadů, majitelů ochranných známek či firem.

"Nikdo neví přesně, kolik registrací nových doménových jmen v pátek čekat, ale zájem byl dosud značný. Takže myslím, že v následujícím období uvidíme několik set tisíc hrdých majitelů nové .eu domény," uvedl výkonný ředitel EURidu Marc Van Wesemael.

Registrace začnou v 11:00. Každý z EU, kdo bude chtít doménu získat, musí kontaktovat jednoho z více než 1500 komerčních registrátorů a přes něj si doménu objednat. Doménu získá ten, kdo o ni požádá jako první.

Podle odborníků lze v pátek očekávat skutečnou bitvu registračních robotů o to, kdo bude rychlejší. Například tuzemská firma Explorer nedávno informovala, že zavedla systém, který registraci čtyřikrát zrychlí. "Cíl je jasný, zaregistrovat pro naše zákazníky co největší množství domén," uvedl ředitel Exploreru Jan Hájek.

Další tuzemský registrátor Active 24 odhadl, že o registraci domény v prvním roce požádá kolem 12.000 zájemců z ČR, což odpovídá asi pěti procentům z celkového počtu existujících domén s koncovkou .cz. Vzhledem k nízké ceně kolem 350 korun ročně ve srovnání s 600 Kč za doménu .cz i k vyspělosti českého trhu lze očekávat zájem o něco větší, uvedla firma.

Nejpoužívanější internetovou doménou je koncovka .com, která má přes 46 milionů registrací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK