Odhad: Záplavy letos sníží výjezdy Čechů maximálně o procento

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Záplavy omezí letos výjezdy Čechů do zahraničí maximálně o jedno procento. Na příjezdech a domácí turistice se téměř neodrazí, řekl na konferenci o cestovním ruchu analytik Jaromír Beránek.

Podle něho voda poškodila asi 1,5 procenta domácností. Na případných opravách zatopených nemovitostí se ale budou zřejmě podílet také jejich příbuzní. Ti všichni zřejmě letos mírně omezí své výdaje na zahraniční turistiku. Přesto ale Beránek očekává, že do zahraničí vycestuje přes čtyři miliony Čechů. Meziročně to bude růst asi o čtyři procenta.

Domácí turistiku by povodně nijak zásadně ovlivnit neměly. Podle zjištění agentury Mag Consulting je vodou zasaženo asi 20 až 30 hotelů v regionech a zhruba 40 kempů. Buď jsou přímo zatopeny, nebo je voda ohrožuje, řekl Beránek. Fakt, že některé z nich neotevřou se zahájením sezony, ale dopad na celkové objemy domácí turistiky mít nebude. Podle odhadů tak letos stráví alespoň jednu dovolenou v Česku zhruba polovina Čechů. Meziročně to bude růst asi o tři procenta.

Příjezdy cizinců by velká voda vůbec neměla ovlivnit. Praha, která je hlavním lákadlem, zatím nijak zasažena není. Státní agentura CzechTourism již podle ředitele Rostislava Vondrušky informovala svá zahraniční zastoupení, že ne celá ČR je pod vodou a že záplavy mají pouze lokální charakter. Po skončení záplav chce CzechTourism zorganizovat konferenci zástupců krajů s diplomaty zemí, odkud do ČR přijíždí nejvíce turistů. Bude je informovat o dopadech záplav. Podle Beránka by do Česka mohlo letos přijet asi 6,7 milionu zahraničních turistů, což by byl růst o pět procent.

Odborníci z oboru cestovního ruchu nepředpokládají, že by se mohla opakovat situace ze srpna 2002, kdy voda zaplavila velkou část Prahy. Tehdy mělo zaplavení centra včetně řady luxusních hotelů zásadní vliv na příjezdy cizinců. Ty od srpna do konce roku 2002 klesly o 20 procent proti normálu. Ani v roce 2003 se turistika z povodní úplně nevzpamatovala a počty turistů se na úroveň před velkou vodou zpět nevyšplhaly. Turisté se vrátili až v roce 2004, kdy jich Česko přivítalo rekordních 6,1 milionu, loni jich podle odhadů přijelo dokonce 6,4 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK