Vysílací rada udělila prvních šest digitálních TV licencí

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila prvních šest TV licencí, umožňujících vysílat v budovaných digitálních sítích. Sdělil to místopředseda vysílací rady Petr Pospíchal. Rada udělila první licence po roce a půl, po který tendr řešila.

Podle Pospíchala získali licenci pro síť označovanou písmenem B žadatelé se zpravodajskou stanicí Z1, programem TV Pohoda a společnost RTA se svým regionálním projektem. V síti C může nyní začít vysílat Fero Fenič se svou Febio TV, stanice TV Barrandov a hudební stanice Óčko.

O licenci se ucházelo zhruba 30 žadatelů se čtyřmi desítkami projektů. Se svou žádostí tak nyní neuspěla například Nova, jež se ucházela celkem o čtyři licence, ani Prima s jedním programem.

Obě komerční celoplošné stanice, stejně jako Česká televize, ale mají místo v digitální síti zajištěno zákony. Novela vysílacího zákona, kterou bude opět schvalovat sněmovna poté, co ji Senát vrátil, obsahuje návrh, aby Nova a Prima získaly nejen místo v digitální síti, ale jako bonus i licenci pro jeden program navíc.

Licenci nedostali ani někteří žadatelé považování spíše za favority; například bývala ředitelka Primy Kateřina Fričová s projektem stanice s teleshoppingovými prvky Top TV, která již vysílá přes kabelové a satelitní sítě.

Česká republika stojí stejně jako ostatní země Evropské unie před nástupem digitálního TV vysílání. V současné době pokrývá digitální vysílání Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí. Postupným vypínáním současného analogového vznikne několik celoplošných sítí nabízejících až šestinásobek TV programů proti současným čtyřem. Analogové vysílání se začne podle navrhované koncepce ministerstva vypínat před rokem 2008, poslední vysílač by měl být vypnout do roku 2012.

Do té doby si budou muset všichni zájemci pořídit převaděč signálu, takzvaný set-top box, jehož ceny nyní začínají pod hranicí 2000 korun, nebo dražší televizory se zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK