Koruna prudce posílila k dolaru o 30 haléřů na 23,25 Kč/USD

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká měna dnes prudce posílila k dolaru zhruba o 30 haléřů na 23,25 Kč/USD. Důvodem byly výrazné ztráty americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna oslabila o sedm haléřů na závěrečných 28,52 Kč/EUR. Řekl to analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Důvodem poklesu koruny k euru byl podle něj vývoj ve středoevropském regionu, kde polský zlotý a maďarský forint doplácejí na politickou nejistotu. Vejmělek oslabení koruny nedává do souvislosti s únorovými výsledky zahraničního obchodu. "Přebytek byl sice mírně pod očekávání, ale vývoz je stále výrazně vyšší," dodal.

"Potvrzuje se, že zájem o korunu byl minulý týden jen dočasný, a opět se tedy vracíme ke slabším hodnotám," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Na druhou stranu k dalšímu oslabení domácí měny podle něj nyní není moc prostoru.

Zatímco vývoj koruny byl nudný, kurz dolaru k euru nabral překvapivý spád. Aniž by byla zveřejněna jakákoli klíčová statistika, dolar prudce oslabil až na 1,227 USD/EUR. Americká měna se totiž během dne stáhla k hranici 1,219 dolaru za euro, což je hranice, kde mělo mnoho hráčů nastaveno automatické prodejní příkazy. Její proražení vedlo k prudké prodejní vlně, vysvětlil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK