Americké akcie dopoledne stagnovaly, trh čeká na výsledky

04.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Americké akcie se dopoledne příliš nehýbaly, protože trh čeká na vlnu výsledků firemního hospodaření za první čtvrtletí roku. Krátce před polednem newyorského času hlavní Dow Jonesův index vzrostl o 0,2 procenta na 11.161 bodů a index technologického trhu Nasdaq se tou dobou zvýšil o 0,1 procenta na 2338,2 bodu.

Průmyslový konglomerát 3M posílil poté, co oznámil, že má v plánu prodat jednu z divizí. Přesuny aktiv, fúze a akvizice nyní trh bedlivě sleduje.

Analytici říkají, že by investoři rádi viděli, zda bude růst zisků za první čtvrtletí roku obecný, nebo zda se soustředí jen do některých oborů, například do ropného průmyslu. Trh se také obává ziskových varování, které na trh přicházejí před některými výsledkovými zprávami.

"Lidé se bojí předběžných ziskových prohlášení, jejichž sezona právě startuje," uvedl šéf akciových obchodů investiční banky Lehman Brothers. Zisková varování dnes například zveřejnily dvě malé softwarové firmy, a odvolaly se přitom na pomalejší růst odvětví.

Vlastní výsledková sezona začne příští týden a zahájí ji hliníkárenský gigant Alcoa. Ekonomové předpokládají, že zisky 500 společností zahrnutých v indexu S&P 500 vzrostou za první čtvrtletí zhruba o 11 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK