Tisk: RWE Transgas bude muset zřejmě změnit smlouvy s odběrateli

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Plynárenská firma RWE Transgas bude zřejmě muset změnit smlouvy s odběrateli tak, jak jí to nařídí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Navíc jí od něj hrozí pokuta 80 milionů korun. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny.

ÚOHS není spokojen s odpovědí firmy na své výtky a chce zhruba do tří týdnů dokončit správní řízení kvůli údajnému zneužití jejího dominantního postavení na trhu s plynem. "Výsledkem bude zákaz protisoutěžního jednání a pokuta," cituje MfD předsedu úřadu Martina Pecinu.

Antimonopolní úřad od RWE Transgas chtěl, aby firma ze smluv odstranila tři věci. Šlo o rozdílné podmínky prodeje plynu pro distribuční firmy ze skupiny RWE Transgas a pro firmy mimo ni. Firma dále měla odstranit závazek distributorů, že nesmějí prodávat plyn mimo vymezené území, což bránilo konkurenci. Třetí věcí bylo snížení cen pro největší odběratele.

RWE Transgas s úřadem nesouhlasí. "Dali jsme úřadu návrh, který podle nás jeho výhrady odstraňuje," řekl MfD mluvčí firmy Martin Chalupský. Firma je podle něj ochotna zrušit územní limity a nabídnout nezávislým firmám stejné podmínky jako svým distributorům. Pokud jde o ceny, odvolává se na to, že jejich kontrola patří do kompetence Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Právě s touto reakcí je však Pecina podle HN nespokojen. "V některých bodech RWE Transgas navrhl opatření, která by mohla být dobrá. Jsou ale formulována příliš obecně a zatím nic z nich neplatí. O cenových korekcích Transgas odmítá diskutovat úplně. Jako celek je tedy jejich reakce nedostatečná," řekl Pecina HN.

Cenovou politiku firmy a jejích šesti dceřiných distribučních firem nyní prošetřuje ERÚ. Šetření však není ukončeno. Místopředseda úřadu Blahoslav Němeček proto nechtěl zatím o závěrech mluvit. "Nicméně předpokládám, že nakonec bude s některými společnostmi zahájeno řízení o udělení pokuty," řekl HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK