Americké akcie v úterý posílily díky levnější ropě

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky poklesu cen ropy na světových trzích a výrokům představitelů americké centrální banky (Fed). Ti naznačili, že se zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech blíží ke konci.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, v úterý posílil o 0,53 procenta na 11.203,85 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,63 procenta na 1305,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil 0,37 procenta na 2345,36 bodu, tedy na pětileté závěrečné maximum.

Ceny ropy klesly téměř o jedno procento kvůli předpokládanému růstu zásob ve Spojených státech. "Kombinace poklesu cen ropy, i když mírného, a některých docela příznivých výroků (představitelů Fedu) mohla přivést některé pozorovatele k závěru, že by Fed mohl zvýšit úrokové sazby na květnovém zasedání a pak se zvyšováním sazeb přestat," řekl analytik Hugh Johnson ze společnosti Johnson Illington Advisors.

Akcie finančních společností Citigroup a JPMorgan Chase posilovaly poté, co analytici z investiční banky Merrill Lynch zvýšili odhad čtvrtletního zisku obou firem. Citigroup stoupla o 1,7 procenta a JPMorgan o 1,6 procenta.

K nárůstu technologického indexu Nasdaq velkou měrou přispěl internetový vyhledávač Google, který si připsal 3,8 procenta. Podle analytiků stál za růstem akcií Googlu optimismus ohledně čtvrtletních výsledků firmy, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar oslabil na dvouměsíční minimum vůči euru. Důvodem bylo rostoucí očekávání, že Evropská centrální banka v příštím měsíci zvýší úrokové sazby, zatímco zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech se blíží ke konci.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o procento na 1,2260 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,2277 USD, tedy na nejvyšší úroveň od ledna. K japonskému jenu euro během dne stouplo až na rekordní maximum 144,19 JPY a uzavřelo s nárůstem o 0,8 procenta na 144,00 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK