Japonské akcie se dotkly nejvyšší hodnoty za 15 let

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. dubna (ČTK) - Ceny japonských akcií se zvyšovaly a jeden z hlavních indexů tokijské burzy se dotkl nejvyšší úrovně za téměř 15 let. Růst ale neudržel a nakonec mírně oslabil. Na devizovém trhu pokračuje v růstu euro, kterému svědčí předpoklady dalšího zvyšování úrokových sazeb v zemích eurozóny.

Index Nikkei 225 oslabil o 0,28 procenta a uzavřel na 17.243,98 bodu. Širší index Topix klesl o 0,21 procenta na 1746,05 bodu, ale během dne vystoupil na 1769,11 bodu. To byla nejvyšší hodnota od listopadu 1991. Za jeho poklesem na konci obchodování stála podle analytiků výraznější vlna vybírání zisků.

Investoři se nakonec rozhodli inkasovat zisky u akcií automobilky Toyota Motor nebo Mizuho Financial, prodávali však i další firmy. Za poklesem hutních společností se podle analytiků zřejmě skrývají obavy z dalšího růstu cen surovin, což se může negativně promítnout do hospodaření těchto podniků.

"Zdá se, že byl zdolán prvotní cíl. Místo dalšího posunu cen vzhůru nadešel čas, aby se trh klidnil. Vypadá zralý na korekci," popsal situaci na trhu šéf strategie ve společnosti UFJ Partners Asset Management Takaši Mijazaki. Index Topix v pondělí uzavřel velmi blízko hodnot, na nichž byl naposledy v době internetové horečky v roce 2000.

Za růstem trhu z posledních dnů se částečně skrývá optimismus, že japonské firmy v tomto finančním roce budou opět zvyšovat zisky, což by byl už pátý rok v řadě, kdy podniky vylepšují hospodaření. Sílí také očekávání, že japonští investoři budou s dalším růstem ekonomiky ochotnější investovat do akcií.

Na devizovém trhu se zvyšuje kurz eura, které těží z růstu úrokových sazeb v eurozóně a z předpokladů, že Evropská centrální banka bude sazby dál zvyšovat. Dolaru naopak škodí blížící se konec zvyšování sazeb v USA, a také dohady o posilování eur v rezervách některých centrálních bank.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2266 USD a klesl tak z předchozích 1,2045 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem oslabil na 116,95 ze 118,50 JPY, zatímco euro k jenu vystoupilo na 143,44 z předchozího kurzu 142,99 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK