Vláda rozhodla o pomoci lidem postiženým záplavami

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Vláda schválila návrh na navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun, které budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. ČTK to řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Kabinet rovněž rozhodl o tom, že o úvěr na modernizaci bydlení s nízkým úrokem budou moci požádat lidé, které postihly záplavy, bez rozdílu věku.

Rozpočtový schodek se podle Orgoníkové měnit nebude, protože by se o pět miliard měly zvednout i příjmy rozpočtu. Podle pondělního vyjádření ministra financí Bohuslava Sobotky posílí rozpočet peníze z privatizace a z dividend, nejvíce z dividend firmy ČEZ. Sněmovna by měla návrh na změnu rozpočtu projednat ve zrychleném čtení.

Úvěr na modernizaci bydlení, který je dosud určen pro mladé lidi do 36 let, je úročen dvěma procenty ročně se splatností deset let. Peníze jsou určené na modernizaci vlastnického nebo družstevního bytu či rodinného domu. Peníze by lidé podle návrhu ministra pro místní rozvoj Radko Martínka mohli čerpat na byty a domy, které se nacházejí na území, pro které vláda vyhlásila krizový stav. Jde o sedm krajů. Úvěr by poskytoval Státní fond rozvoje bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK