EK vyšetří část české pomoci pro kombinovanou dopravu

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise udělila jen dílčí souhlas plánu české vlády podpořit rozvoj kombinované dopravy do konce desetiletí sumou téměř 1,6 miliardy korun. Současně se rozhodla zahájit formální šetření, zda pravidlům Evropské unie odpovídá ta část zamýšlené státní pomoci, která má posloužit k pořízení určitých typů vagonů.

"Komise přistupuje opatrně k možnosti povolit státní pomoc pro železniční vozový park. Je třeba potvrdit, že tyto vagony mohou být použity pouze pro kombinovanou dopravu, a ne pro běžnou železniční přepravu," vysvětlila v komuniké.

Podle zdrojů z EK zatím nelze přesněji určit, jak velká část státní pomoci byla zpochybněna, protože Praha nahlásila Bruselu program jako celek, a to ve výši 1,58 miliardy Kč pro léta 2006 až 2010.

Program podpory kombinované dopravy, který má pomoci převést část nákladu ze silnic především na koleje, přijala česká vláda loni v říjnu, ale konečnou zelenou může dát až Brusel. Většina financí má podle návrhu jít na investice například do překladišť.

Příjem provozní podpory, například na zavedení nové linky, může u jedné akce trvat maximálně tři roky a přitom se postupně snižovat. Dotace provozu operátora linky by mohla dosáhnout nejvýše 30 procent tzv. uznatelných nákladů. Cílem je zvýšit konkurenceschopnost kombinované dopravy a její podíl na dopravním trhu, a tak i snížit dopady na životní prostředí.

Loni železnice převezla 3,623 milionu tun zboží v kontejnerech. Dalších 256.000 tun zboží přejelo ve výměnných nástavbách. Zhruba 434.000 tun zboží převezly po dráze celé kamiony a asi 2000 tun zboží v kontejnerech převezly lodě. Mimo kontejnery ale všechny druhy dopravy přepravily několikanásobně více zboží. Celková nákladní přeprava na dráze loni dosáhla 88,843 milionu tun a na silnici dokonce 466,034 milionu tun. Lodě přepravily celkem 1,274 milionu tun a letadla 21.450 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK