Doplatek přímých plateb rolníkům stoupne, půjde na určené komodity

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Národní dorovnání zemědělských přímých plateb z EU by mělo letos stoupnout zhruba o 450 milionů na 7,4 miliardy korun. Peníze půjdou opět na vybrané komodity - len pěstovaný na vlákno, chmel, skot, ovce, kozy, brambory pěstované pro výrobu bramborového škrobu a zbytek se rozdělí na hektary vyjmenovaných plodin na orné půdě. Stát letos přímé dotace, klíčové zemědělské podpory, doplatí na 65 procent úrovně ve starých členských zemích unie. Nařízení upravující výplatu těchto peněz dnes schválila vláda. ČTK to sdělila Monika Klapková z tiskového oddělení vlády.

Přímé platby z unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským 30 a předloňským 25 procentům. Stát může tyto prostředky podle přístupové smlouvy navýšit o 30 procent, letos tedy na 65 procent proti původní evropské patnáctce.

V návrhu rozpočtu na letošní rok mělo MZe na dorovnání 4,09 miliardy korun, což by umožnilo navýšit přímé platby mírně nad 50 procent. Vláda přidala dvě miliardy korun loni v listopadu, v únoru přibylo dalších 800 milionů. Podle jednání zástupců vlády a agrárních organizací z půli března stát přidá dalších 500 milionů korun. Uvedenou sumu si půjčí SZIF z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Půlmiliardový příslib pro farmáře znamená splnění požadavku na maximální dorovnání.

U brambor pro výrobu škrobu přístupová smlouva umožňuje Česku dorovnat přímou podporu na 100 procent úrovně v EU k 30. dubnu 2004. Pro letošní rok by mělo jít o 97,6 eura (zhruba 2800 korun) na tunu vyrobeného škrobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK