Dvořák: ČTÚ by měl vyhotovit analýzy trhů do konce června

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Český telekomunikační úřad by měl dokončit všech 18 analýz tuzemského telekomunikačního trhu do závěru června. Uvedl to nový předseda úřadu Pavel Dvořák. V současnosti je dokončena nebo těsně před dokončením více než polovina, na zbytku úřad urychleně pracuje, řekl.

Úřad měl mít analýzy podle zákona hotové už v lednu, kdy ale dokončil pouze jednu z nich a vysloužil si kritiku a hrozbu sankcí ze strany EU. Zpoždění bylo podle ministerstva informatiky jedním z důvodů odvolání dlouholetého předsedy ČTÚ Davida Stádníka.

Přednost budou mít podle Dvořáka analýzy těch částí trhu, u kterých nyní v dubnu vyprší regulační opatření úřadu. To se týká například cen volání z pevných linek či přístupu k internetu přes ADSL. Další prioritou bude pro úřad sestavení technického plánu přechodu na digitální vysílání.

Dvořák chce, aby větší roli v rozhodování a fungování úřadu hrála rada ČTÚ jmenovaná vládou. Ta je nyní čtyřčlenná, během dubna by měla ministryně informatiky Dana Bérová nominovat pátého člena. Také předpokládá, že výrazně větší úlohu při přípravě rozhodnutí úřadu budou hrát diskuse s odbornou veřejností a firmami tak, aby rozhodnutí byla více předvídatelná. Úřad by měl při řešení klíčových úkolů přejít na projektové řízení.

Dvořák dosud působil jako člen rady ČTÚ. Do čela úřadu ho minulý týden jmenovala vláda. Předtím působil například jako poradce vedení Českého Telecomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK