Kovács věří, že několik států EU sjednotí výpočet daní v r. 2008

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropský komisař László Kovács věří, že se mu nakonec podaří získat souhlas členských zemí Evropské unie se sjednocením základu pro výpočet podnikových daní, i když v roce 2008 se tato iniciativa nejspíše rozběhne jen ve skupině států EU. "Cílové datum je dost pružné. Pokud napřesrok jasně vyplyne, že není jednomyslná podpora, budeme moci začít s posílenou spoluprací, na jejíž spuštění postačí kvalifikovaná většina hlasů," řekl novinářům Kovács.

Ideu podle komisaře podporuje asi 12 z 25 členských zemí a dalších deset váhá. Za povzbudivou považuje podporu podnikatelských svazů i to, že na práci expertní skupiny se podílelo všech 25 zemí. Česká republika se k nápadu staví vyhýbavě.

Rozhodování o daních vyžaduje jednomyslný souhlas, ale proti záměru se stavějí státy jako Británie, Irsko či Slovensko. Ale unie počítá i s "posílenou spoluprací" nejméně třetiny členských zemí, které se mohou dohodnout na společných pravidlech. K nim pak mohou přistoupit další.

Podniky v zapojených zemích by si podle Kovácse mohly přinejmenším zpočátku vybrat, zda použijí společný konsolidovaný daňový základ, anebo domácí předpisy, zejména pokud podnikají jen na domácím trhu. Navíc pro členské státy by bylo snazší přistoupit k dobrovolnému systému, který se však časem může změnit v povinný.

"Jedním z důvodů, proč EU pokulhává v konkurenci s USA, Japonskem a už i Čínou, je i nepřehledná změť 25 různých metod výpočtu podnikových daní, což vede k obrovským nákladům a byrokracii při jakémkoliv podnikání přes hranice. Konsolidovaný daňový základ by podpořil konkurenceschopnost a růst v EU, snížil administrativní náklady, zvýšil transparentnost při výměře daní i podpořil daňovou konkurenci," argumentoval komisař. Za stavu, kdy nelze porovnávat daňové položky a úlevy, podle něj nic nevypovídají čísla, že Irsko zdaňuje podniky 12,5 procenty, zatímco Finsko 26.

Kovácsovu zprávu o pokroku na cestě k jednotnému daňovému základu schválila EK v úterý ve Štrasburku. Ministři financí členských zemí se jí budou zabývat během oběda na neformální schůzce ve Vídni v závěru týdne. Oficiálně se na pořad Ecofinu dostane v červnu. Dalším krokem má být konkrétní návrh.

Ministři financí pověřili komisi přípravou jednotného základu na neformální schůzce v nizozemském Scheveningenu před dvěma lety. Někteří z nich, v čele s francouzským Nicolasem Sarkozym, tehdy žádali, aby se EK pokusila sjednotit nejen metodiku výpočtu, ale samotné daně. To exekutiva EU rozhodně odmítla. Kovács dnes opět zdůraznil, že "sazby zůstanou v rukou členských zemí", i když díky širšímu společnému základu by se mohly snížit a přitom zajistit stejný výnos.

České republice podle expertů nevadí snaha sladit základ pro výpočet daně, je však proti zamýšlené "konsolidaci". Podle českých odborníků by to mohlo vést k tomu, že by zahraniční firmy působící v Česku odváděly daň ze zisku svých dceřiných společností v zemi, kde má sídlo mateřská firma. Škoda Auto by tak mohla platit daně v Německu, kde sídlí Volkswagen. Zdroje EK takový důsledek případné právní úpravy vylučují. Maďarský komisař dnes vyjádřil pro váhající pochopení, protože ještě neviděli konkrétní návrh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK