Americké akcie dopoledne klesly kvůli ropě a benzinu

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. dubna (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne klesaly, protože pokles zásob benzinu v USA zvýšil ceny ropy. Komentář amerického ministra Johna Snowa navíc obnovil obavy z vyšších úrokových sazeb. Technologickému sektoru ale pomohla Apple Computer, jejíž akcie vzrostly o sedm procent.

V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index oslabil o 0,15 procenta na 11.187,5 bodu a index technologického trhu Nasdaq se tou dobou držel na 2345,42 bodu. Nasdaq proti úternímu závěru vzrostl o pouhých 0,06 bodu, tedy o žádná procenta.

Snow předpokládá, že březnové údaje o trhu práce ukážou, že je ekonomika silná. Ministr očekává za březen dobrá čísla, řekl dnes před podvýborem Kongresu. Jeho poznámka ale obnovila obavy, že centrální banka Fed bude dále zvyšovat úrokové sazby, což firmám zvyšuje náklady a snižuje zisky.

"Trh se stále velmi obává úrokových sazeb a je čím dál tím citlivější na jakoukoli informaci, která naznačuje, že půjdou nahoru," řekl manažer společnosti Pacific Growth Equities ze San Franciska.

Americká ropa pro březnovou dodávku podražila o 42 centů na 66,65 dolaru za barel. Údaje americké vlády ukázaly, že se zásoby benzinu minulý týden snížily více, než se mezi analytiky předpokládalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK