KPMG: Daňová konkurence v EU snižuje firemní daně

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Daňová konkurence mezi evropskými zeměmi snížila na starém kontinentě firemní daně pod úroveň zbytku světa. Průměrná daň z firemních zisků byla loni v Evropské unii 25 procent ve srovnání s průměrnými 28 procenty u 30 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle dnešního vydání britského listu Financial Times to vyplývá ze zprávy konzultační společnosti KPMG.

Za loňský rok průměrná daňová sazba v EU klesla o 0,28 procentního bodu na 25,04 procenta v důsledku snižování daní v šesti zemích unie v čele s Francií. Průměrná daň v oblasti Asie a Tichomoří zůstala na 30 procentech a v Latinské Americe byla 28 procent.

Intenzita daňové konkurence mezi zeměmi EU se zvýšila zejména díky vstupu desítky nových členských zemí v roce 2004. Působilo na to také další odstraňování bariér, stojících v cestě volnému pohybu kapitálu, uvedla KPMG.

V jiných částech světa taková konkurence nevládne, protože hranice nejsou jinde tak prostupné, uvedl šéf daňového odboru KPMG Loughlin Hickey. Globálním trendem však je i přesto mírný pokles sazeb, dodala firma.

KPMG zjistila nejvyšší sazbu daně z firemních příjmů u Japonska, kde to je 40,69 procenta. Následují USA se 40 procenty a Německo se 38,34 procenta. Na konci žebříčku jsou Kajmanské ostrovy s nulovou firemní daní. Česká republika od letošního roku snížila tuto daň ze 26 na 24 procent.

S výraznějším snižováním daní jsou již jednotlivé země opatrné, protože se bojí, že sousední země se zachovají podobně. Stále více se soutěží o investory tím, jak jsou daňové režimy "vstřícné k podnikání". Hodnotí se přitom, zda jsou tyto režimy jednoduché, stabilní, předvídatelné a jejich uplatňování není agresivní.

Regionální průměry KPMG však neberou v úvahu velikosti ekonomik, to znamená, že v počítání průměru EU má stejnou váhu Německo s vysokou sazbou i mnohem menší Slovensko s nízkou sazbou. Firma zjistila, že menší země obvykle uplatňují nižší firemní daně, aby kompenzovaly menší velikosti svých trhů a další nevýhody.

Větší země jsou se snižováním daní s ohledem na dopady pro veřejné finance opatrnější. Dostávají se však pod tlak, protože místní firmy hrozí přesunováním produkce a investic jinam.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK