Cukrovary TTD odkoupily firmu Manolis a mají vyšší cukernou kvótu

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav/Dobrovice (Mladoboleslavsko) 6. dubna (ČTK) - Největší cukrovarnická skupina v zemi, Cukrovary TTD, koupila koncem minulého týdne a.s. Manolis. Jejím převzetím zvýšily Cukrovary TTD svou produkční kvótu na 200.000 tun cukru ročně, čímž si společnost upevnila svou pozici největšího tuzemského výrobce cukru. ČTK to dnes potvrdil generální ředitel Cukrovarů TTD Oldřich Reinbergr.

Touto transakcí se zároveň podle vedení firmy podařilo zachovat pěstování řepy pro všechny pěstitele dodávající řepu do Manolisu. Odkoupení této společnosti již loni v prosinci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Cukrovka dodávaná do společnosti Cukrovary TTD, nyní již i pěstiteli Manolisu, bude od letošního roku zpracovávána nejen na cukr, ale i na bioetanol. Jeho výrobu v nově budovaném lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku plánují Cukrovary TTD zahájit od 1.října. Nový produkt hodlá firma začít dodávat odběratelům od začátku příštího roku. Lihovar s pravděpodobným názvem Agroetanol TTD přijde firmu na 800 milionů korun a měl by být společným podnikem společnosti a pěstitelů cukrovky.

Manolis vznikl spojením cukrovarů v Českém Brodu a Vrdech. Vedení Manolisu i Cukrovarů TTD již dříve zdůvodnila spojení zachováním výroby cukru a pěstování cukrové řepy na území ČR po nadcházející reformě trhu s cukrem v EU. Tato reforma podle nich ve svém důsledku výrazně zhorší ekonomickou situaci cukrovarnictví a řepařství v Evropě a v ČR.

A.s. Cukrovary TTD vznikla postupně fúzí několika cukrovarnických společností, která trvala dva roky. Společnost vlastní cukrovary v Dobrovici a Českém Meziříčí.

V účetním období od 1. října 2004 do 30. září 2005 zvýšila zisk po zdanění meziročně o více než devět procent na 443 milionů korun. Největším akcionářem Cukrovarů TTD je francouzská společnost Tereos a německá společnost Nordzucker AG. Pracuje zde 310 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK