Vlastníci nestátních lesů chystají společné obchodování dřeva

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 6. dubna (ČTK) - Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) plánuje společný prodej podstatné části dřeva. Větší dodávky by členům měly zajistit výhodnější postavení na trhu, a tedy i vyšší ceny. Sdružení by ročně chtělo dodávat zpracovatelům až půl milionu metrů krychlových jehličnaté kulatiny a vlákniny. V anketě sdružení zatím členové nabídli asi třetinové množství.

"Současné období považuji pro zahájení společného obchodování za nejpříznivější, taková šance se asi nebude opakovat," řekl dnes na výroční konferenci SVOL v Pelhřimově Josef Vovesný, který byl pověřen přípravou společného prodeje.

Poptávka po dřevě je nyní vysoká, protože zpracovatelé v Česku i sousedním Rakousku zvyšují výrobní kapacity. Státní podnik Lesy ČR, který spravuje přes polovinu lesů v republice, a je tedy rozhodujícím dodavatelem dřeva, ale podle Vovesného během pěti let plánuje růst těžby o 35 procent. "To se někde na trhu musí projevit. Pak už nebude vhodná situace na jednání s firmami," zdůraznil. O zahájení společného prodeje podle něj rozhodne přístup lesních společností s více než 1000 hektary, které mohou zaručit pravidelný objem dodávek.

SVOL zastupuje přes 1000 vlastníků, kteří hospodaří na 13 procentech výměry lesů v zemi. Podle Vovesného se jejich maximální roční těžební potenciál pohybuje kolem 1,6 milionu metrů krychlových. U smrkové kulatiny, jehličnaté a listnaté vlákniny, kterou by sdružení chtělo prodávat společně, mohou jeho členové dodat asi jeden milion metrů krychlových. Řada podniků má ale své významné odběratele, které nechce opustit. "SVOL má tedy reálný potenciál ve smrku a jehličnaté vláknině kolem půl milionu kubíků," míní Vovesný.

Cena jehličnaté kulatiny letos stoupla asi o 80 korun na metr krychlový; od roku 2000 do loňského roku se propadla o 27 procent. "Nedostatek na trhu je nyní příznivý, ale stačí větší kalamita a situace se otočí. Dlouhodobé smlouvy dávají šanci překonat krizi," míní ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav Jiří Svoboda. Podnik ročně prodává kolem 65.000 metrů krychlových kulatiny. Podle Svobody budou konzervativní drobní vlastníci lesů, ale větší podniky by měly mít o společný prodej zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK