Aktuálně.cz: Prezidentův kancléř Weigl radill Nomuře

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl radil v minulosti japonské Nomuře, s níž se nyní stát pře o desítky miliard kvůli pádu IPB. Informuje o tom zpravodajský server Aktuálně.cz. Weigl v 90. letech působil jako zástupce státu v dozorčí radě Investiční a Poštovní banky. Server Aktuálně.cz nyní nově zjistil, že letitý blízký spolupracovník Klause fungoval po vstupu zástupců Nomury do IPB i coby poradce japonské společnosti.

Podle serveru to vyplývá například ze zápisu z jednání dozorčí rady IPB ze 16. července 1998, v němž stojí: "Předseda dozorčí rady ... představil dozorčí radě nově jmenovaného poradce Nomury PhDr. Ing. Weigla, CSc., který se bude pravidelně účastnit zasedání dozorčí rady."

Weigl se tyto nové informace podle Aktuálně.cz nejprve pokusil popřít. "Já jsem byl poradcem generálního ředitele IPB, ale nikdy jsem nebyl poradcem Nomury," uvedl. Když jej server informoval, že o jeho poradenství pro Nomuru má v ruce písemné dokumenty, Weigl nakonec připustil, že japonské společnosti skutečně pomáhal. "Byl jsem požádán Nomurou jako tehdejším nejvýznamnějším akcionářem IPB, abych dohlédl na prodej televize Prima. Nomuře se zdálo, že jde o pro banku nevýhodný obchod. Tento svůj úkol se mi nakonec nepodařilo dokončit," cituje server kancléře.

Nomura nyní u londýnské arbitráže požaduje po českém státu odškodné ve výši 40 miliard korun. Arbitři v březnu konstatovali, že stát neochránil její investici, o odškodném teprve rozhodnou. Naopak Česká republika v souběžné curyšské arbitráži žaluje Nomuru až o 111 miliard korun. Podle vlády se totiž japonská skupina nechovala jako dobrý investor. Hlavním argumentem přitom je akce známá jako České pivo, kvůli níž policie stíhá bývalé manažery banky i zástupce Nomury, píše server Aktuálně.cz.

V kauze České pivo jde zjednodušeně o to, že si Nomura podle policie nákupem akcií Plzeňského Prazdroje pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje (takzvaný projekt České pivo) uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny. Mluvčí policie před časem uvedla, že skupina Nomura získala tímto krokem vedoucím k pojištění svých investic neoprávněný majetkový prospěch ve výši více než sedm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK