Rada dala Nově pokutu 1,6 milionu, s Primou opět řeší VyVolené

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Nově tři pokuty v celkové výši 1,6 milionu korun, z toho 1,5 milionu za obsah reality show Big Brother. Celková výše pokut udělených radou za tuto reality show tak stoupla na 43,3 milionu. Zároveň se opět začala zabývat reality show VyVolení, jejíž druhou řadu Prima vysílá od února. Rada o tom informovala v tiskové zprávě.

S Primou kvůli možného ohrožení psychického, fyzického a mravního vývoje dětí a mladistvých zahájila celkem sedm správních řízení; podle zákona v každém z nich hrozí pokuta až deset milionů korun. Za několik dílů první řady VyVolených dostala ze stejného důvodu Prima pokuty ve výši 22,5 milionu korun. Obě televize se proti pokutám brání u soudu.

Nova nyní dostala za Big Brother dvě pokuty, první ve výši půl milionu korun, druhou dvojnásobnou, a to za stejné porušení zákona jako u Primy. Zejména se radě nelíbí, že v pořadech vysílaných mezi 06:00 a 22:00 zazněly vulgární výrazy a další obsahově nevhodné pasáže. Další pokutu ve výši 100.000 korun dostala Nova za to, že podle rady v jednom z dílů Big Brother nedodržela zákonem stanovený odstup mezi dvěma reklamními bloky.

Podle rady obsahovaly pořady druhé řady VyVolených odvysílané na přelomu února a března častou konzumaci alkoholu a kouření jako něco vhodného pro každodenní život mladých úspěšných lidí, jednání pod vlivem alkoholu ponižující lidskou důstojnost a samoúčelnou prezentaci nahoty. Rada tak bude ve správních řízeních zkoumat, zda tím Prima mohla ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK