Koruna posílila o desetník na 28,55 Kč/EUR

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Česká měna posílila k euru o deset haléřů na 28,55 Kč, kde stála po 17:00. Důvodem byly ztráty společné evropské měny po zasedání Evropské centrální banky. Vůči dolaru koruna naopak ztratila pět haléřů na závěrečných 23,35 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Evropská centrální banka nejprve ponechala úrokové sazby beze změny, její prezident Jean-Claude Trichet ale pak prohlásil, že tržní očekávání o pravděpodobném zvýšení sazeb v květnu neodpovídají názoru prezidia banky. To vyvolalo okamžité výprodeje eura, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Trichetův projev katapultoval americkou měnu během krátké chvíle z 1,231 USD/EUR až na 1,220 dolaru za euro. Zatímco ještě v poledne byl dolar stále na křižovatce, odpoledne již podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory zabočil a vrátil se zpět do svého střednědobého kanálu. "Očekáváme proto v příštích dnech jeho posílení až k 1,200 USD/EUR," dodal.

Pikora míní, že výraznějšímu posílení domácí měny v příštích dnech brání nálada na středoevropských trzích a zejména volby v Maďarsku, které se uskuteční za tři dny. "Pro nejbližší dny počítáme s kurzem bez jasného trendu v rámci intervalu 28,40 až 28,70 Kč/EUR," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK