Americké akcie dopoledne klesly kvůli Mercku a ropě

06.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací se dopoledne snižovaly kvůli poklesu farmaceutické skupiny Merck, vyšším cenám ropy a znepokojivým dílčím číslům o vývoji maloobchodních tržeb za minulý měsíc. V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index klesl o půl procenta na 11.188,8 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,4 procenta na 2351,6 bodu.

Průmyslový konglomerát 3M zvýšil svůj výsledkový odhad za první čtvrtletí, a pomohl tak snížit dopolední ztráty Dow Jonesova indexu. Kladný vliv měl na trh také strojírenský Boeing díky zakázce na letadla za miliardu dolarů od španělské společnosti Air Europa.

Merck postihl největší pokles jeho akcií za čtyři měsíce. Porota v procesu kolem potíží preparátu Vioxx ve středu dospěla k závěru, že podnik nevaroval spotřebitele dostatečně před zvýšením rizikem kardiovaskulárních chorob při užívání Vioxxu. Porota za to Mercku nařídila uhradit škody nejméně 4,5 milionu dolarů.

Mezi maloobchody klesaly akcie společnosti Limited Brands, jejíž nárůst březnových tržeb nenaplnil očekávání analytiků na Wall Street. Wal-Mart Stores, největší maloobchod na světě, ale posílil díky tomu, že vykázal srovnatelné tržby v USA za březen vyšší, než se odhadovalo.

Americká ropa pro březnovou dodávku podražila o dolar a je nad 68 dolary za barel kvůli obavám o zásobování amerického trhu benzinem během letní sezony, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK