Autům bez dálniční známky bude hrozit až půlmilionová pokuta

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Za jízdu po dálnici bez platné dálniční známky bude od příštího roku hrozit až půlmilionová pokuta. Jízda bez známky tak bude tím nejhorším přečinem, pokud jde o výši pokuty. Dokonce i za jízdu pod vlivem alkoholu bude trest desetkrát nižší, a to 50.000 korun. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že tyto vysoké pokuty obsahuje novela zákona o pozemních komunikacích, kterou v lednu přijali poslanci a podepsal ji i prezident.

Pokuta hrozí i za to, že řidič zapomene odstranit ze skla loňskou dálniční známku. Může ho to přijít až na 100.000 korun.

To, že se zákon nepovedl a že pokuty jsou vysoké, uznává i ministerstvo dopravy. "Navrhneme novelu, musí se to změnit," řekla deníku mluvčí ministerstva Marcela Žižková. Za horentní pokuty mohou podle deníku především poslanci, kteří svou pozornost věnovali jiné části zákona, a proto vysoké tresty mohly projít. Na vysoké pokuty upozornil Autoklub ČR.

Také ministerstvo dopravy tvrdí, že za chybu mohou poslanci. "My jsme navrhovali nižší pokuty. Nevím, proč to nakonec tak navýšili," řekla Žižková.

Ministerstvo však podle deníku také není bez viny, protože poslancům poslalo návrh, že kterého vyplývalo, že za jízdu bez dálniční známky by řidič nemusel zaplatit vůbec. Policisté by mu sice mohli na místě udělit pokutu 5000 korun, ale pokud s ní nesouhlasil a šel by k přestupkové komisi, trestu by se vyhnul úplně. Odstavce zákona, kde se o takovém přestupku mluví, nebyly vůbec svázány se sankcemi, uvádí MfD.

Poslanci za ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, kteří novelu prosadili, pak obě věci propojili. Už však neřešili, že u pokut ve správním řízení jsou tak horentní částky, napsala MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK