HN: Skanska čelí účetnímu skandálu v třinecké divizi

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - V třinecké divizi největší tuzemské stavební firmy Skanska CZ doutnal tři roky účetní skandál. Po takovou dobu se podle zdroje blízkého vedení divize manipulovalo v Třinci s hospodářskými výsledky. Píšou to Hospodářské noviny. Kvůli skandálu nyní z firmy odchází finanční ředitel Miroslav Tvrdý. Hlavní postavou v machinacích s výsledky byl však podle zdrojů z firmy bývalý ekonomicko-správní ředitel divize Pozemní stavitelství Morava Roman Hladonik.

Sám Hladonik se ke kauze nevyjádřil. Firma ho odvolala z funkce již 20. února. "Ano, on je hlavní příčinou problémů, já nesu odpovědnost," potvrdil Tvrdý HN. Generální ředitel firmy Skanska CZ Zdeněk Burda se k záležitosti vyjádřit nechtěl.

Tvrdý opustí pozice finančního ředitele a místopředsedy představenstva 30. června. Jeho odpovědnost potvrdil HN i mluvčí mateřské Skansky AB Peter Gimbe, ten ale podle svých slov nezná podrobnosti případu.

Skanska CZ koupila třinecký závod IPS v roce 2000 a od té doby v něm několikrát vyměnila vedení. Naposledy se tak stalo loni, kdy nastoupil tým současného ředitele Jindřicha Ťukala. Zatímco bývalá IPS vykazovala miliardové tržby, pokračovatelům se už tak dobře podle deníku nedařilo. Od roku 2002 se například provozní zisk snížil z 276 milionů na 120 milionů korun ke konci roku 2004.

Poslední kapkou byla údajně zakázka, za kterou divize Pozemní stavitelství Morava nedostala zaplaceno. "V Ostravě stavěli pro nějakého cizince dům za desítky milionů korun. On nezaplatil, budovu začala firma pronajímat, dnes tam je třeba McDonald's. Dnes ten dům rekonstruují a vytvoří si v něm sídlo divize, z Třince se postěhují do Ostravy," řekl HN stavitel, který si nepřál být jmenován. Rekonstrukci domu a stěhování vedení divize do Ostravy potvrdil deníku i mluvčí Skansky CZ Ondřej Šuch.

Vedení firmy zatím nesdělilo, kdo nahradí odcházejícího finančního ředitele. Tvrdý podle deníku působil ve firmě od roku 1982 a byl to prý právě on, kdo spolu s generálním ředitelem Burdou přivedl bývalou firmu IPS do skupiny Skanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK