Stát láká živnostníky pomocí daňových slev k nákupu pokladen

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - V Česku se krátce před parlamentními volbami schyluje k souboji o další osud povinného zavedení registračních pokladen. Stát se pomocí daňových slev snaží přimět co nejvíce obchodníků k nákupu těchto pokladen ještě do konce letošního června, na jehož začátek jsou volby naplánovány. Sdružení podnikatelů a živnostníků naopak obchodníky nabádá k tomu, aby si pokladny nepořizovali, protože opoziční ODS chce v případě volebního vítězství jejich povinné zavedení zrušit.

Do boje o registrační pokladny vytáhli podle zjištění ČTK také jejich prodejci, kteří podnikatele varují před odkladem nákupu pokladen, protože by potom mohli mít potíže s jejich zaváděním do svých živností.

Obchodníci a restauratéři budou muset mít registrační pokladny od ledna příštího roku. Ministerstvo financí podnikatelům nabízí na jejich pořízení daňovou slevu. Pokud si pokladny pořídí do konce letošního června, získají u nové pokladny daňovou slevu ve výši poloviny z pořizovací ceny, maximálně 8000 korun. Při úpravách starších pokladen si mohou živnostníci do konce letošního roku z daně odečíst 30 procent technického zhodnocení, nejvýše však 4000 korun. Podle dřívějších odhadů podnikatelé budou muset nakoupit zhruba 200.000 registračních pokladen, z nichž nejlevnější stojí 6500 Kč.

Martin Šabo z ministerstva financí dnes na tiskové konferenci apeloval na podnikatele, kteří chtějí využít daňové slevy, aby s nákupem registračních pokladen neotáleli. Podle něj by totiž finanční úřady mohly být v červnu zahlceny žádostmi o přidělení daňového kódu pokladny a může se stát, že podnikatelé nestihnou pokladnu zprovoznit do konce června, a ztratí tak možnost uplatnit slevu na dani. Podnikatelé by proto podle něj měli žádost o přidělení daňového kódu pokladny podávat na finančních úřadech již v dubnu či květnu.

Do protiútoku vytáhlo Sdružení podnikatelů a živnostníků. Podle jeho předsedy Bedřicha Dandy by obchodníci měli zachovat chladnou hlavu a registrační pokladny nekupovat. "Jsme optimisté a předpokládáme, že po volbách bude povinnost mít registrační pokladnu zrušena," řekl Danda, který daňové slevy na registrační pokladny označil za předvolební manévr vlády. Podle něj ale daňové slevy nezaberou a zájem obchodníků o registrační pokladny bude malý. "Daňové slevy využije možná pár spekulantů, kteří si pokladny výhodně pořídí pro své nové provozovny ne proto, že jim to nařizuje zákon, ale kvůli tomu, že mají například čárový kód. Rozhodně nehrozí, že by je živnostníci kupovali hromadně," podotkl.

Petr Vaněk ze společnosti AT Computers varoval, že pokud obchodníci a restauratéři budou nákup registračních pokladen odkládat, nemusela by mít autorizovaná servisní střediska dostatečnou kapacitu na jejich zprovoznění. "Nikde není zajištěno, že bude v daném okamžiku dostatek pokladen. Obchodník pak nebude kupovat pokladnu, která vyhoví požadavkům na jeho provozovnu, ale bude se muset spokojit s tím, co bude na trhu," řekl dnes novinářům Vaněk. Společnost AT Computers se zabývá distribucí registračních pokladen.

Danda považuje podobná varování prodejců registračních pokladen za součást jejich obchodní strategie. "Pokud by se mělo kvůli nové povinnosti prodat 200.000 pokladen, každá za zhruba 10.000 korun, tak je to dobrý kšeft. Obchodně rozumím tomu, že dělají vše pro to, aby podpořili prodej, s povinným zavedením registračních pokladen ale souhlasit nemohu," podotkl Danda. Podle zástupců podnikatelů jsou pokladny zbytečné a pouze výrazně zkomplikují život malým živnostníkům.

Danda dodal, že jeho optimismus ohledně zrušení registračních pokladen pramení z předvolebních prognóz. Opoziční ODS dva měsíce před volbami podle průzkumu společnosti Factum Invenio potvrzuje roli favorita s předpokládaným ziskem 29,3 procenta hlasů. Na druhém místě je s 25,3 procenta hlasů vládní sociální demokracie. Lidovci by získali 9,9 procenta hlasů a Strana zelených by poprvé překročila hranici deseti procent.

Ve sněmovně by tak mohla získat většinu tři uskupení: koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nebo koalice ČSSD, KSČM a Strany zelených nebo velká koalice ODS a ČSSD. Zrušení registračních pokladen má přitom v programu ODS a Strana zelených. Proti jejich zrušení není ani KDU-ČSL. "My jsme registrační pokladny sice podpořili, ale nebudeme mít nic proti jejich zrušení," uvedl nedávno mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibuje si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. Stát již kvůli zavedení registračních pokladen investoval například do výroby tiskopisů pro úřady a školení úředníků. Další náklady státu vzniknou kvůli daňovým slevám na pořízení pokladen, které by mohly v součtu činit až 1,5 miliardy korun. "Nebudeme ustupovat. Pokud se ODS pokusí pokladny zrušit, tak musí nést důsledky, včetně nehospodárného nakládání s penězi," uvedl již dříve ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK