Soud zakázal Hoffmannovým používat ochranné známky na Becherovku

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Plzeň 7. dubna (ČTK) - Krajský soud v Plzni zakázal tento týden Jiřině a Zdeňku Hoffmannovým, aby užívali nebo udělovali třetím osobám licence k užití ochranných známek společnosti Jan Becher. Vyhověl žalobě karlovarské likérky, která se domáhala ochrany před porušením práv ke svým ochranným známkám a nekalou soutěží ze strany Hoffmanových. Ti od roku 1998 organizovali v Česku, na Slovensku v Rusku výrobu padělků bylinného likéru Becherovka. Řekla to soudkyně Miroslava Jarošová. Rodina Hoffmanových se k případu odmítla vyjádřit.

Podle soudního rozhodnutí se musejí Hoffmannovi zdržet používání typicky zelené láhve, označení Becher Bitter a Johann Becher nebo typického kalíšku s písmeny JB při výrobě likérů. "Jako přiměřené zadostiučinění přisoudil soud společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s., náhradu ve výši pět milionů korun za újmu na dobré pověsti podniku, obchodní firmě a ochranných známkách, které jí svým jednáním způsobili," oznámila mediální zástupkyně likérky Jana Strádalová.

Hoffmannovi odvozovali svá práva z úředních potvrzení vydaných Okresním soudem v Domažlicích v roce 1998 v rámci dědického řízení po otci a dědovi Hoffmanna. Podle soudu ale neprokázali, že oni nebo jejich předci získali práva k obchodní firmě a ochranným známkám Johann Becher na základě údajné darovací smlouvy z 1. března 1939.

V roce 2005 již potvrdil Krajský soud v Brně odvolací rozsudek Okresního soudu v Břeclavi, kdy byl Hoffmann odsouzen k jednomu roku odnětí svobody za výrobu padělků likéru Becherovka a porušování práv k ochranným známkám Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Ve stejném řízení byla za tentýž trestný čin odsouzena k podmíněnému trestu odnětí svobody i Hoffmannová.

Bylinný likér Becherovka vytvořila v roce 1807 rodina Becherova, ochranné známky náležející k likéru se datují k roku 1919. Po druhé světové válce, před nástupem komunismu v roce 1948, byla továrna společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka v Karlových Varech zkonfiskována. Následovalo znárodnění a v roce 1996 privatizace podniku. Současným stoprocentním vlastníkem společnosti je francouzské konsorcium Pernod Ricard, druhý největší výrobce destilátů a vína na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK