Americké akcie dopoledne klesaly kvůli nezaměstnanosti

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací se dopoledne snižovaly. Investory vylekala lepší než očekávaná zpráva o březnové nezaměstnanosti, která naznačila další zvyšování úrokových sazeb v USA. V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index klesl o tři čtvrtě procenta na 11.131,1 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,8 procenta na 2342,7 bodu.

Vyhlídka na další zvyšování úroků snižuje pravděpodobnost silných firemních výsledků. Dolů šly akcie bank, pojišťoven a dalších podniků, které jsou na zvyšování úrokových sazeb citlivé.

"Je to jako v Hlavě XXII," řekl šéf akciových obchodů společnosti Stephens. "Chceme, aby byla ekonomika silná, ale nechceme, aby byla příliš silná, protože chceme, aby už Fed řadu zvyšování úroků uzavřel," dodal na vysvětlenou.

Akcie American International Group, pojišťovny s nejvyšší tržní hodnotou na světě, se snížily o čtyři procenta na 81 dolarů a banka J.P. Morgan Chase & Co. oslabila o 0,8 procenta na 42 dolarů. Akcie ropných společností klesaly, protože zlevnila ropa.

Zaměstnavatelé ve Spojených státech za březen vytvořili 211.000 nových pracovních příležitostí, což překonalo odhady ekonomů. Míra nezaměstnanosti díky tomu nečekaně klesla na 4,7 z únorových 4,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK