Unie zřejmě vůči Polsku kvůli bankovní fúzi nezasáhne

07.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 7. dubna (ČTK) - Dohoda mezi polskou vládou a italskou finanční skupinou UniCredito vyřešila podstatu sporu, kvůli němuž se Evropská komise chystala zakročit vůči Polsku. Řekl to komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy. Polská vláda nechtěla dovolit, aby UniCredito na polském trhu spojila dvě velké banky.

"Situaci nadále sledujeme, ale zdá se, že ty problémy se vyřešily. Já jsme velmi rád, že UniCredito a polské úřady dosáhly kompromisu, který jim dovoluje pokročit v této věci dál," řekl dnes McCreevy na schůzce ministrů financí EU, která se koná ve Vídni.

Ve sporu šlo o to, že italská UniCredito chce dokončit převzetí německé banky HVB. UniCredito i HVB ale působí i na polském trhu, a pokud se tedy sloučí, ocitnou se pod jednou střechou dvě dominantní banky v Polsku, což se vládě nelíbilo. HVB v Polsku vlastní banku BPH, UniCredito ovládá banku Pekao.

Zástupci UniCredita a polského ministerstva státního pokladu se ve středu dohodli, že UniCredito v Polsku prodá značku BPH a spolu s ní i 200 poboček. Zbývajících 260 filiálek BPH přejde pod Pekao. Italové přislíbili i dvouletou záruku zaměstnání pracovníkům obou bank.

McCreevy otevřel právní řízení vůči Polsku proto, že země podle něj svým postojem bránila volnému pohybu kapitálu v rámci Evropské unie. UniCredito už totiž k převzetí HVB získala souhlas Bruselu a mohla tak realizovat plán největší bankovní fúze v Evropě, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK