Senát odmítl zákon proti praxi řetězců v zájmu jejich dodavatelů

12.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Senát se postavil proti zákonu, který má zakázat zneužívání ekonomické závislosti výrobců a dodavatelů na obchodních řetězcích. Norma by podle senátorů nakonec postihla právě české dodavatele, protože řetězce by zboží nakupovaly v zahraničí. Zamítnutou novelou zákona o ochraně hospodářské soutěže se tak bude muset znovu zabývat sněmovna, který pravděpodobně veto Senátu přehlasuje.

"Tento zákon (o ochraně hospodářské soutěže) má udávat základní pravidla, základní mantinely pro hospodářskou soutěž, nemá chránit jednotlivé subjekty trhu, což je vlastně omezení hospodářské soutěže," vysvětloval důvody odmítnutí senátor ODS Jiří Nedoma.

Záměr ochránit české producenty zemědělských výrobků zajištěním smluvních cen se může podle senátora obrátit proti nim, protože obchodní řetězce budou hledat zboží za ceny pro ně výhodnější, "které jsou pokřiveny dotacemi z ostatních zemí EU".

"Takto navržený zákon neochrání, ale naopak ublíží," přidala se Helena Rögnerová z klubu SNK. Podle ní normu nepodporuje ani předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina, "protože se to překlopilo z dobře míněné ochrany do pozice, že by to ztěžovalo postavení našich dodavatelů do těchto řetězců".

Tvůrce novely, poslanec ČSSD Ladislav Skopal, před odmítnutím Senát varoval s tím, že sněmovna jeho veto stejně přehlasuje. Poslanci novelu připravili v reakci na stížnosti dodavatelů například na vybírání poplatků za přijetí zboží do prodeje či neúměrně dlouhé doby splatnosti faktur.

Kromě většiny pravicových senátorů a obchodních řetězců novelu už dříve kritizoval Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu, podle něhož je nadbytečná a kontraproduktivní. Výsledkem prý bude jen další zostření dodavatelsko-odběratelských vztahů. Pojem ekonomické závislosti je podle Juračky nestandardní, a dotkne se také řady jiných odvětví.

"Novela bude opravdu bič, jenomže ne pro obchodní řetězce, jak se někdy píše, ale pro české dodavatele, kterým bude do budoucna v praxi odepřena možnost uzavírat kontrakty s obchodními řetězci. Dopad tohoto zákona na české potravinářské dodavatele bude srovnatelný s použitím atomové bomby - totální zkáza a destrukce," řekl po schválení zákona sněmovnou Vesselin Barliev ze společnosti Tesco Stores ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK