Vláda schválila jižní variantu stavby silnice R35

12.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Vláda schválila jižní variantu plánované rychlostní komunikace R35. Silnice v budoucnu spojí východní Čechy s Moravou. Na této trase se v březnu dohodl Pardubický kraj s ministerstvem dopravy. Vláda přijetím jižní varianty nabídla podle ministerstva pro místní rozvoj Pardubickému kraji možnost rychlé výstavby této silnice s potřebnými přivaděči. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Kabinet na dnešním jednání schválil memorandum o vzájemné spolupráci při přípravě a realizaci rychlostní silnice R35 v celé délce trasy po území Pardubického kraje a souvisejících investic na silniční síti, uvedla Burketová. Obě stany, Pardubický kraj a ministerstvo dopravy, v něm deklarují společný zájem na spolupráci, jejímž cílem je významné urychlení přípravy a realizace R35, dodala mluvčí.

"Vybudování R35 má zásadní význam nejen pro řešení dopravní situace v Pardubickém kraji, ale především umožní vytvoření druhého páteřního tahu ČR ve směru západ - východ. Jako spojnice mezi dálnicemi D11 a D47 vytvoří R35 paralelní propojení Čech s Moravou k trase D1. Tímto spojením budou vytvořeny podmínky pro řešení kritické dopravní situace na dálnici D1," komentoval rozhodnutí kabinetu ministr pro místní rozvoj Radko Martínek

Výstavbu trasy R35 provázejí delší dobu spory. Lidé v Pardubickém kraji protestovali proti jižní variantě, která údajně zabere nejúrodnější půdu na Svitavsku a zemědělcům zkomplikuje nebo znemožní hospodaření. K severní trase dala negativní stanoviska ministerstva životního prostředí a dopravy.

Letos má být již zahájena výstavba prvního úseku R35 Sedlice - Opatovice nad Labem na Pardubicku, která bude stát kolem tří miliard korun, včetně obří třípatrové křižovatky a rozšíření o dva jízdní pruhy směrem na Hrobice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK