Zákon o vzniku evropských družstev se vrací do sněmovny

12.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Sněmovna bude znovu hlasovat o zákonu, který má fyzickým a právnickým osobám ze zemí Evropské unie umožnit, aby v Česku zakládaly družstva. Rozhodli o tom senátoři, kteří v předloze navrhli razantní změny.

Kritikům z řad pravicových senátorů se nelíbilo především to, že zákon údajně do českého prostředí zavádí socialistické prvky. Zaměstnancům družstev prý zaručuje nepřiměřený vliv na řízení společnosti. Kvůli této námitce byl ve hře i návrh na zamítnutí zákona.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) ale na senátory apeloval, aby zákon podpořili. Argumentoval tím, že pokud Česko normu nepřijme, vystaví se žalobě u Evropského soudního dvora.

Většina senátorů se nakonec ztotožnila s návrhem vypustit ze zákona všechny paragrafy o zapojení zaměstnanců do vedení družstev a základ předlohy ponechat beze změn.

Zákon počítá s tím, že v případě, kdy konkrétní družstvo bude mít své sídlo na území České republiky, bude podřízeno ustanovením českého právního řádu. Společnost tak bude moci vykonávat veškeré aktivity, které český právní řád dovoluje jakémukoli družstvu, a to za stejných podmínek jako domácím družstvům.

Družstva nebudou ničím zvýhodněna ani znevýhodněna proti národním subjektům. Pokud bude zákon platit, budou moci být družstva aktivnější i mimo hranice státu. Například přemístění sídla evropské družstevní společnosti nepovede k jejímu zrušení ani ke vzniku nové právnické osoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK