Japonské akcie zastavily třídenní pokles a mírně zpevnily

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. dubna (ČTK) - Ceny akcií na tokijské burze dnes mírně zpevnily, a zastavily tak třídenní pokles. Vzhůru zamířily cenné papíry společnosti Tokyo Electron, kterým pomohly zprávy, že podnik má větší zakázky, zpevnily ale také akcie dalších firem z odvětví vyspělých technologií. Na devizovém trhu si dolar udržel zisky, ale dál už nezpevňoval.

Index Nikkei 225 posílil o 36,60 bodu a den uzavřel vyšší o 0,21 procenta na hodnotě 17.199,15 bodu. Širší index Topix ale vzrostl pouze o 0,05 procenta na 1743,77 bodu.

Dařilo se také akciím společnosti Sony, které reagovaly na zprávu v listě Nihon keizai šimbun. V ní je uvedeno, že Sony v posledním finančním roce, který skončil v březnu, vytvořila vyšší zisk, než si sama stanovila. Kurz akcií se zvýšil o 1,7 procenta.

Akcie Tokyo Electron zpevnily o 3,1 procenta, a nejvíce tak podpořily index Nikkei. Podnik sdělil, že v prvním kalendářním čtvrtletí mu objem zakázek vzrostl o 25 procent, což pomohlo zlepšit náladu mezi investory. Ti totiž akcie firem v tomto odvětví v minulých dnech prodávali.

"Po poklesu v předchozích dnech tato zpráva pomohla snížit obavy. Vzhledem k tomu, že Tokyo Electron má v indexu Nikkei značnou váhu, mělo to příznivé dopady na celý trh," podotkl analytik společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama.

K růstu přispěla i zpráva investiční banky UBS, která uvedla, že růst zisků japonských firem a vyšší spotřeba domácností podpoří další růst indexu Topix. UBS předpokládá, že index Topix ještě v letošním finančním roce pokoří hranici 2000 bodů, kde byl naposledy před 15 lety.

Na devizovém trhu si dolar zachoval zisky, které nabral v předchozích hodinách, dál už ale nezpevňoval. Někteří obchodníci tvrdí, že dolar je před velikonočními svátky zralý na pokles, protože někteří dealeři budou chtít inkasovat zisky z jeho předchozího růstu. Dolaru ve středu přechodně pomohla statistika o poklesu deficitu obchodní bilance USA.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2101 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2149 USD, kde byl ve středu. Proti hodnotám, které získal po středeční odpolední statistice, se ale příliš z místa nepohnul. Proti japonskému jenu vystoupil na 118,45 ze 118,23 JPY, euro k jenu ale oslabilo na 143,31 z předchozího kurzu 143,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK