Rozpočtový výbor souhlasí s uvolněním pěti miliard na záplavy

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Vládní návrh, jak získat pět miliard korun na krytí letošních povodňových škod, najde zřejmě ve sněmovně podporu. Naznačilo to dnešní jednání rozpočtového výboru, který příslušné novely zákonů doporučil sněmovně schválit. Vláda chce peníze získat z dividend firem ČEZ a Osinek a ze snížení základního kapitálu společnosti Osinek. Kvůli uvolnění peněz vláda novelizuje zákon o FNM a státní rozpočet na letošní rok. Sněmovna by měla o předlohách jednat příští týden.

Přijetí vládních návrhů má zřejmě jistou podporu vládních poslanců. Také opoziční strany dnes naznačily, že předlohy podpoří. Mají ale výhrady. Například ekonomický expert ODS Martin Koucourek dnes řekl, že podá novely zákonů o daních z příjmů a dani z přidané hodnoty. Novely by měly zvýhodnit fyzické a právnické osoby, které poskytly povodněmi postiženým osobám humanitární a jinou pomoc.

ODS také upozornila, že bude navrhovat zřízení zvláštního účtu v kapitole státních finančních aktiv, na který by byly soustředěny finance na krytí budoucích povodňových škod. Stejný návrh prosazovala ODS již po povodních v roce 2002. Sama vláda nyní o zřízení povodňového fondu uvažuje. "Naše zkušenost říká, že pokud se to neudělá hned, tak se to již neudělá nikdy," poznamenal ke zřízení účtu protipovodňové prevence Kocourek.

Sněmovna projednává předlohy ve stavu legislativní nouze, kterou vyhlásil předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Takové opatření umožní, aby předlohy byly přijaty i za jeden den. Stav legislativní nouze Zaorálek vyhlásil na termín od 6. dubna do 28. dubna. V úterý 18. dubna přitom Poslanecká sněmovna zahajuje schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK