GE: Objem nových hypoték letos vzroste o 30 pct na 94 mld. korun

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Zájem o hypotéky v tuzemsku podle odborníků nadále silně poroste. V letošním roce se očekává celkový objem nově uzavřených hypoték v rekordní hodnotě 93,7 miliardy korun, což by znamenalo meziroční růst o 30 procent. V následujícím roce by měl následovat další zhruba čtvrtinový přírůstek na více než 117 miliard korun nových hypoték. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla manažerka retailových úvěrů GE Money Bank Monika Kubovcová.

Loni stoupl objem nových hypoték meziročně o 38,7 procenta na 72,1 miliardy korun. "Troufám si říci, že vysoké tempo růstu hypoték, které jsme viděli v loňském roce, ještě chvíli vydrží," řekla Kubovcová.

Rostoucímu zájmu o hypotéky napomáhá zdražení bytové výstavby od roku 2008 kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty, deregulace nájemného, nízké úrokové sazby a ostrá konkurence mezi bankami. Významnou úlohu také sehrává generace silných ročníků ze 70. let a růst ekonomiky.

Jen v příštích třech letech podle průzkumu plánuje více než půl milionu domácností změnu bydlení. Lidé jsou při výběru hypotéky nejcitlivější na výši úrokových sazeb a hodnotu měsíčních splátek. Samotná GE Money Bank proto připravila nabídku, během níž přechodně výrazně sníží hodnotu jednoleté sazby na pevných 2,59 procenta, což patří k nejvýhodnějším na trhu. Česká spořitelna dle serveru Měšec má u jednoho produktu jednoletou sazbu 2,39 procenta a Živnostenská banka 2,79 procenta.

GE Money Bank letos předpokládá asi 4100 nových hypotečních úvěrů v celkovém objemu 4,8 miliardy korun. Loni poskytla celkem 3161 nových hypotečních úvěrů v celkovém objemu 4,2 miliardy korun. Tuzemské banky celkem v roce 2005 přidělily přes 51.000 hypoték. Průměrná výše hypotečního úvěru činila loni více než 1,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK