Na co nezapomenout při vyplňování smlouvy

14.04.2006 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ne vždy perfektně rozumíme tomu, co sjednáváme ve smlouvách. Bohužel nedostatky zjistíme většinou až je příliš pozdě. Přečtěte si, co všechno byste si měli sjednat u penzijního připojištění.

Smlouvu o penzijním připojištění už má doma více než tři miliony účastníků. Obava o nedostatečný příjem v budoucnu spojená se silným motivem v podobě státních podpor a daňových úlev už mnohé přesvědčila k podpisu tohoto kontraktu. Rozhodli jste se také pro sjednání penzijního připojištění, ale bezradně koukáte do formuláře? Tak právě vám je určen dnešní článek. Nebudeme samozřejmě podceňovat úroveň našich čtenářů a probírat vyplňování základních údajů. Při obrovském počtu různých formulářů, které díky přebujelé státní správě ročně vyplníme, by bylo opravdu vzácnosti, kdyby se u někoho v tomto ohledu vyskytly potíže. Spíše se zkusíme soustředit na pojmy, které nejsou příliš obvykle.

Prvním a asi největším úskalím je sjednání druhu penze. Často se stává, že lidé z důvodu neznalosti nebo obavy o vyšší poplatky zbytečně nesjednávají všechny druhy penzí a přicházejí tak o možnosti výplaty prostředků v netradičních situacích.

Co nám penzijní fondy nabízejí?

Starobní penze je stěžejní dávkou penzijního připojištění a je vyplácena doživotně účastníkovi nejdříve při dosažení věku 60 let (u starých smluv 50 let), za předpokladu, že splnil pojištěnou dobu v rozmezí 5 – 10 let. Přesné podmínky stanovuje každý penzijní fond individuálně v penzijním plánu. Při uzavírání smlouvy se sjednává automaticky. Výše budoucí starobní penze závisí především na výši příspěvku účastníka, třetích osob, státním příspěvku, připsaných výnosech a délce doby placení. Tato celková suma se pak následně podělí předpokládanou dobou života, kterou má každý penzijní fond stanovenou jinak (dle svého pojistného kmene) a vypočte se výše pravidelně vyplácené dávky. Z toho důvodu se stává, že se i přes stejné příspěvky a podobnou výši zhodnocení výsledná výše dávky u různých fondů výrazněji liší.

Kromě této základní dávky je možné si též sjednat i jiné druhy penzí. Mezi ně patří výsluhová, pozůstalostní a invalidní penze. Automatické sjednání u těchto druhů penzí neplatí a každý účastník si je musí zvolit sám.

Výsluhovou penzi si musí účastník sjednat ještě před vznikem nároku na starobní penzi. Výplata této dávky je podmíněna splněním minimální pojištěné doby 15 let. Prostředky evidované ve prospěch výsluhové penze (nesmí převyšovat příspěvky určené na starobní penzi) jsou ukládány odděleně od prostředků na starobní penzi. V okamžiku podání žádosti o výplatu výsluhové penze uvede účastník, jaká část z prostředků určených na výsluhovou penzi má být použita pro výpočet výplaty této penze. Zbývající část prostředků je využita pro výplatu starobní penze a je dále zvyšována příchozími příspěvky. Dávky jsou vyplácené v lhůtách stanovených penzijním plánem, ale v každém případě jako penze doživotní. Sjednání této penze není žádným způsobem zpoplatněné, a proto se zejména mladším lidem vyplatí dané políčko zaškrtnout.

Pozůstalostní penze je vyplácena oprávněným osobám po smrti účastníka. Náleží fyzické osobě, kterou účastník určil ve smlouvě. Je zde možnost také určit více osob a stanovit procentuální podíl u každé z nich. Pokud ve smlouvě uvedete oprávněné osoby, nezapomeňte zaškrtnout i políčko pro sjednání pozůstalostní penze.

Invalidní penze je vyplácena účastníkovi po přiznání plného invalidního důchodu ze zákonného důchodového pojištění. Doba pojištění nutná k získání nároku se pohybuje mezi 3 – 5 lety. Způsob výplaty závisí na ustanoveních penzijního plánu nebo na dohodě penzijního fondu s účastníkem. Věk v tomto případě nehraje žádnou roli. Proto bychom všem účastníkům penzijního připojištění doporučili sjednání i tento způsob výplaty penze.

Dneska jsme se pokusili upozornit všechny ať už současné nebo budoucí klienty penzijních fondů na význam jednotlivých druhů penzí. V příštím článku se soustředíme na možnosti provádění změn u již existujících smluv.

Pokud chcete uzavřít smlouvu o penzijním připojištěním z pohodlí domova a bez zbytečných návštěv poboček jednotlivých finančních institucí, můžete tak učinit pohodlně v našem Prodejním centru.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY