Ústecký soud prohlásil konkurz na libochovickou sklárnu

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 13. dubna (ČTK) - Ústecký krajský soud dnes prohlásil konkurz na Sklářskou Huť, s.r.o., která má sídlo v Libochovicích na Litoměřicku. Vyplývá to z údajů v Obchodním rejstříku. Společnost zřejmě doplatila na krizi v odbytu dekorativního užitkového skla. Současní majitelé, kterými jsou Pavel Bobošík a fond Genesis, už do sklárny nebudou investovat.

Do práce na začátku dubna nepřišlo 57 zaměstnanců, dalším 46 běží tříměsíční výpovědní lhůta. Výroba skončila, přestože podnik loni v létě hospodařil s kladným výsledkem. Vedení podniku zefektivnilo chod firmy, snížilo náklady na provoz, dohodlo se zákazníky výhodnější ceny.

Ředitel Jiří Melničuk místním novinám na začátku dubna řekl, že se nepodařilo zajistit odbyt na několik měsíců dopředu. Krize se projevila v prosinci, kdy se nezdařila důležitá zakázka.

V Libochovicích se zřejmě projevila krize sklářství. Kvalitní sklo z Čech ničí levnější výrobky z Asie. Negativně se v hospodaření odrazilo i posilování koruny, protože téměř celou produkci firma vyvážela.

Podle Melničuka lze provoz ve sklárně ještě obnovit, pokud do podniku vstoupí silný investor. Změnit by se muselo zaměření výroby z dekorativního skla na technické sklo, jako jsou světlomety, bižuterní polotovary, střešní tašky a podobně.

Sklářská huť v Libochovicích byla založena v roce 1907 a původně se zaměřovala pouze na lékárenské sklo. Později začala vyrábět i užitkové sklo. Do konkurzu se dostala po listopadu 1989. Po neúspěšných prodejích ji koupil Bobošík. Několik měsíců nebylo jasné, zda výrobu udrží. Nakonec se rozhodl sklárnu modernizovat a rozjet nový provoz. Bobošík má čtyřiatřicetiprocentní podíl v s.r.o. Sahm, která ovládá 80 procent českého trhu dekorovaného nápojového skla. Její dceřinou společností je Sklárna Heřmanova Huť na Plzeňsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK