Nova a Seznam.cz uzavřely příměří kvůli reportáži o útoku hackera

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Internetový portál Seznam.cz a televize Nova po šesti dnech uzavřely příměří ve svém sporu, který vznikl na základě reportáže Novy. Privátní televize minulý pátek uvedla, že databázi Seznamu napadl a vykradl hacker, následkem čehož se na internetu objevila přístupová hesla do mailové pošty několika uživatelů serveru. Útok na databázi ale šéf Seznamu Ivo Lukačovič razantně popřel a hodlal televizi žalovat o náhradu škody ve výši desítek až stovek milionů korun.

Obě strany si nyní podle společného prohlášení, které má ČTK k dispozici, vyjasnily, co se vlastně stalo. Postupným vyšetřováním případu podle Novy a Seznamu totiž vyšly najevo skutečnosti, které v době vzniku reportáže nebyly známé.

Za zveřejněním jmen a přístupových hesel na internetu je podle obou médií aktivita školáka, který přes speciální "odposlouchávací" počítačový program zjistil hesla svých osmi spolužáků. Ti s ním v danou dobu seděli v jedné počítačové místnosti a používali společnou školní, špatně zabezpečenou síť.

"Seznam.cz nenapadl žádný počítačový pirát. Seznam.cz nedokáže bezpečnost této sítě zajistit, za tu je zodpovědný pouze její provozovatel," píše se mimo jiné ve společném prohlášení, podle kterého obě společnosti považují celou kauzu za uzavřenou a nebudou se k ní nadále vracet, ani se k ní vyjadřovat.

Po odvysílání páteční reportáže Lukačovič obvinil Novu ze lži a útok hackera popřel. Zároveň zpochybnil věrohodnost svědkyně, která v reportáži Novy vystupovala jako poškozená klientka portálu. Nova ale popřela, že by v páteční reportáži vystoupil smyšlený svědek. V neděli pak odvysílala další reportáž, kde dala prostor i verzi Lukačoviče.

Zda Nova pochybila, o tom se spekulovalo i v médiích. Redaktor týdeníku Reflex a bývalý komentátor Lidových novin Miloš Čermák dnes v Hospodářských novinách uvedl, že páteční reportáž Novy nese "všechny znaky toho, čemu se říká dělání z komára velblouda".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK