Koruna oslabila na 28,65 Kč/EUR a 23,70 Kč za dolar

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila na 28,65 Kč za euro a 23,70 Kč za dolar, kde stála po 17:00. Oslabení kurzu koruny souviselo s poklesem ostatních měn ve středoevropském regionu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po velmi klidných třech dnech jsme se konečně dočkali pohybu na trhu s korunou," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. S tím jak ostatní měny v regionu ztrácely, tak i koruna zejména v dopoledních hodinách oslabila z ranních úrovní kolem 28,56 Kč/EUR až na úroveň 28,68 Kč za euro, dodal.

Korunu dopoledne "zradil" polský zlotý, který opět začal výrazněji oslabovat, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pro nejbližší budoucnost očekává, že koruna zůstane v intervalu posledních dní bez jasného trendu. Hranice 28,70 Kč/EUR by měla podle něj koruně poskytnout dostatečnou oporu i v případě špatných zpráv z okolních trhů.

V pátek se čeká velmi "sváteční" obchodování. Trhy v USA, Velké Británii, Německu, Francii, Polsku, na Slovensku a v dalších zemích jsou zavřeny, takže aktivita bude silně omezená. V ČR se nečekají žádné důležité události, proto by koruna měla počkat s pohybem až na příští týden, kdy se na trh vrátí hlavní investoři, poznamenal analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dolar dnes posílil, když statistika potvrdila růst amerických maloobchodních tržeb, který zvyšuje šance na další růst úrokových sazeb za oceánem. Na druhou stranu vyšly v USA i další statistiky, a ty již tamní ekonomiku tak růžově nevykreslují, podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK