Češi poprvé utratili víc na svých dovolených v ČR než v cizině

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Češi loni poprvé v historii utratili víc na svých cestách v ČR než v cizině. Řekl to ředitel státní agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Výdaje na delší i kratší cesty včetně jednodenních výletů po Česku loni dosáhly 87 miliard korun. Meziročně tak Češi doma utratili o deset procent víc než o rok dříve. Útraty v cizině se podle CzechTourismu pohybovaly kolem 78 miliard korun, a proti loňsku tak byly nižší o dvě procenta.

Vyšší útraty ale Češi měli v ČR proti cizině jen u cest, tedy u dovolených i jednodenních výletů a krátkých služebních cest. Pokud jde o delší pobyty nad pět dní, utratili na nich Češi doma necelých 19 miliard korun, kdežto v cizině to bylo přes 52 miliard korun.

Loni počet dovolenkových cest Čechů narostl o 3,7 procenta. V České republice šlo o 5,567 milionu cest a směrem do zahraničí pak o 4,374 milionu cest, řekl Vondruška. Nejnavštěvovanější byl Jihočeský, Středočeský a Královéhradecký kraj. Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů zůstává tradičně Chorvatsko, i když počet dovolených v této zemi klesl. Následuje Slovensko, jehož obliba významně vzrostla, a dále Itálie, Řecko, Rakousko, Německo, Španělsko a Francie. Z mimoevropských destinací byl největší zájem o dovolené v Egyptě a v Tunisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK