Průzkum: Lidé by nechtěli platit za zprávy o regionu a počasí

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Lidé jsou ochotni v budoucnu platit za určité typy televizních programů a datových služeb, vysílaných v digitálních pozemních sítích systému DVB-T. Jsou však druhy televizních kanálů, u nichž je ochota platit nízká a měly by být podle názoru lidí zdarma, například v případě regionálních zpráv a relací o počasí. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnilo sdružení Hermes.

"Které z programů jsou ochotni budoucí televizní diváci platit? Suverénně vedou filmové programy," řekl dnes účastníkům semináře Hermesu Zdeněk Picek. Za filmový kanál by peníze ochotně utratilo 62,7 procenta diváků.

Naopak 72,6 procenta lidí by nechtělo platit za regionální aktuální informace. "Co je evergreenem, co by mělo být zdarma, to je předpověď počasí," uvedl Picek s tím, že zdarma by chtělo mít předpověď počasí celkem 70,7 procenta dotázaných.

Průzkum se přitom uskutečnil od ledna do poloviny února, tedy před nedávnými záplavami, které přiměly obyvatelstvo sledovat zprávy o počasí ve zvýšené míře.

K dalším službám a programům, které by neměly být v budoucnu zpoplatněné, patří podle průzkumu mezi více než 1200 respondenty dodatečné informace k obsahu pořadu (65,1 procenta), kompletní elektronický programový průvodce (61,2 procenta), dopravní informace (59,1 procenta) či kvalitnější teletext (55,6 procenta).

V České republice začalo řádné digitální vysílání po pěti letech experimentů loni v říjnu. Současné analogové vysílání bude postupně vypnuto a nahrazeno právě digitálním, které lidem přinese několikanásobek volně přístupných TV programů oproti současným čtyřem celoplošným v podobě České televize, Novy a Primy. Nutností je však zapojení převaděče signálu mezi anténu a televizor, označovaného také jako set-top box.

V současné době již v Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí vysílá několik stanic digitálně, včetně programů České televize, Novy a Primy. V každém regionu se ale nabídka liší. Současná nabídka je pouze dočasná a bude nahrazena již zavedenými nebo zcela novými programy; prvních šest řádných digitálních licencí udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na počátku dubna. Česká televize, Nova a Prima mají přitom místo v digitálním vysílání zajištěno ze zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK