ČT: Advokáti mají z černých pasažérů víc než dopravní podniky

13.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Advokátní kanceláře vydělávají až tisíce korun na každém černém pasažérovi, na kterém vymáhají pokutu. Zato samotné dopravní podniky dostávají z vysouzených peněz jen minimum. Přitom jsou to městské společnosti, radnice je dotují a v případě, že nemají dost peněz, zdražují kvůli tomu jízdné. V dnešních zprávách to uvedla Česká televize.

Například v Praze zastupuje Dopravní podnik hlavního města Prahy advokátní kancelář Brož, Sokol a Novák. Černý pasažér, který skončí před soudem, musí zaplatit podle ČT zhruba 5300 korun. Dopravní podnik dostane jen 950 korun, zato advokátní kancelář dostane 3000 korun. Zbytek tvoří ostatní výlohy. Jen loni zažalovala kancelář víc než 56.000 lidí a tvrdí, že se jí na nich podaří vydělat v průměru 50 milionů korun ročně.

Dopravní podnik naproti tomu čelí nedostatku peněz a loni musel zdražit jízdné o víc než 60 procent. Advokátní kanceláři navíc platí paušál milion korun měsíčně, uvedla ČT.

Podle mluvčí dopravního podniku Michaely Kuchařové podnik sám tento stav změnit nemůže. "Je to právě částka, která přísluší pouze advokátovi a tedy osobě, která je licencována k určitému povolání," řekl ČT advokát Jan Brož. Podle právníka Václava Sládka však záleží jen na dopravním podniku, na jaké sumě se s advokátem dohodne.

Také dopravní podnik v Hradci Králové využívá služeb advokátní kanceláře. Ta si z celkové částky 5157 korun ponechá za služby 3150 korun. Naproti tomu v Ústí nad Labem podává žaloby na černé pasažéry sám tamní dopravní podnik s pomocí vlastního právního oddělení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK